Пастет с ягоди

Преди да ви представя днешната рецепта, ми се ще да си поговорим за минералния баланс на човешкото тяло. Говорила съм си лично с доста хора с хронични заболявания, основно автоимунни, разбира се, но и метаболитни нарушения, неврологични и невродегенеративни състояния. И въпреки че всеки случай е уникален и спефицичен, има едно нещо, което казвам на всички, без изключение – промени храненето си радикално. Дори човек да не следва АИП и да не си налага такива драстични спрямо предишните си навици ограничения, здравето е постижимо само ако се храним с цялостни, истински храни, възможно най-близо до естественото им състояние. Много хора считат това за непосилно дали от страна на планиране, дали от към бюджет, дали заради страх от промяната и нежелание за излизане от зоната на комфорт и ме питат „А не мога ли просто да вземам добавки?“ И нека отговоря на този въпрос с друг въпрос – някой от вас мисли ли, че му е по силите чрез изкуствени добавки да постигне баланс в организма си, виждайки следната графика, която показва взаимодействията между различните минерали (графиката не претендира да е изчерпателна)?

Организмът ни е изтъкан от по-големи и по-малки скачени съдове. Влияейки по изкуствен начин на което и да е перо, това води до последици – рядко положителни – в друго перо или дори повече от едно.

Ако просто ядем храната, така както природата я е сътворила, не трябва да се притесняваме за горната графика, защото метаболитните процеси на всички живи организми на Земята са сходни. Растенията и животните вече са се погрижили микроелементите да са в подходяща пропорция, от нас се изисква да ги изядем целите, т.е. да не махаме кожата на пилето, да не наблягаме само на пържоли, а да хапваме и всички възможни органи от животното, да не белим ябълката (стига да сме сигурни, че не е обработвана с пестициди, разбира се) и т.н. Та кое ви се струва по-лесно – да изчислите правилните пропорции на всички тези минерали под формата на изкуствени добавки или просто да се храните правилно и с истинска, цялостна, възможно най-естествена храна? На мен математиката винаги много ми е вървяла, но със сигурност ще предпочета второто 🙂

Споменах за любимия ми черен дроб. Из американските блогове и сайтове постоянно чета за начини за маскиране на черния дроб, защото хората масово не могат да го понасят. Това из нашите ширини не мисля, че е проблем, защото сме свикнали да хапваме дробче. Обаче за мен е предизвикателство да ям едно ястие, приготвено по един и същи начин повече от 5 пъти в годината (абе, направо е в целия ми живот, но знам, че няма да ми повярвате) и да не ми омръзне до болка, че чак да не искам да го гледам повече. И така стигаме до днешната рецепта за телешки черен дроб, ама не каква да е рецепта, а за един бърз и вкусен пастет с ягоди, пресен босилек и балсамов оцет. Когато казах на мъжа ми какво съм намислила, той ме погледна изпод вежди с толкова концентрирано съмнение, че за малко да подложа под въпрос самото си съществуване и измърмори любимата си реплика „Na, da bin ich ja ma’ gespannt!“, което в много свободен превод на български значи „Знам, че си побъркана, ама какво да правя като вече съм се прецакал и съм те взел, ще трябва да те търпя“, в любовно-поетичен ще рече, че тръпнел в очакване, а пък в не толкова свободен превод, но и много скучен превод ни казва, че е любопитен какъв ще е резултатът. В крайна сметка експериментът се оказа успешен и бурканчето не преживя и 24 часа, а биде безжалостно излапано. Следващият път ще си знам да направя поне двойна доза.

Продукти за 1 бурканче, 500мл:

400 – 500гр. телешки черен дроб

2 средни глави шалот, нарязани на полумесеци

10-12 ягоди, почистени и нарязани на едро

листата от 1 връзка босилек (ок. 2-3 шепи)

3 с.л. балсамов оцет

1-2 ч.л. морска или хималаска сол

3 с.л. свинска мас

Приготовление:

Накиснете телешкия дроб в достатъчно студена вода да го покрие с 1-2 с.л. ябълков оцет и оставете за около час. Измийте дроба, обелете ципата, изрежете по-жилавите участъци/кръвоносни съдове и го нарежете на дребни до средни кубчета. Оставете настрана.

Разтопете маста в достатъчно голям тиган, който може да побере всичкия дроб и ягодите. Сложете шалота и задушете, докато омекне и стане прозрачен. Добавете дроба и пържете, докато спре да пуска кръв, но все пак остане с розов център. Добавете ягодите и босилека и изключете котлона. Бъркайте докато босилека загуби обема си и ягодите пуснат малко от сока си. Посолете и добавете балсамовия оцет. Разбъркайте хубаво и пасирайте в блендер или кухненски робот (не става с пасатор, защото консистенцията е твърде гъста за него).

Ако сте въвели бадеми и яйца, можете да му се насладите върху филийка от вкусен палео хляб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.