3 Comments

 1. Валерия Александрова

  Много полезен тест! Наистина АИП ми се отрази чудесно – три месеца! И още толкова реинтродукция. Благодаря за помощта, Деси!

 2. ивалина николова

  Здравейте, Деси!
  Аз съм с ювенилен ревматоиден артрит от 2 годишна възраст.сега съм на 36 години, 2 деца, не пия лекрства, и имам страхотни постоянни болки и ограничено време моха да ходя и да седя права.Много ме боли.Някакви съвети, персонални, относно изследвания, начин на хранене, какво да правя, едва си гледам децата.

  • Dessy

   Здравейте!
   Аз бих направила ПКК + диференциално броене на левкоцити + СУЕ + високочувствителен CRP,за да се види дали има активно възпаление в момента, Б12 + хомоцистеин, за да се види дали няма дефицит на Б12, който да влошава симптоматиката, натрий + калий +калций, за да се види електролитният баланс, а натрият е донякъде и маркер за надбъбречна умора, витамин Д 25ОН + витамин Д 1.25ОН + йонизиран калций, за да се види дали има дефицит на вит. Д, като по отношението на 25ОН и 1.25ОН може да се каже дали има хронично възпаление, желязо + ЖСК + феритин + цинк + мед + церулоплазмин, за да се види динамиката на желязото, тъй като много често нарушенията в нея, водят до отлагане на много свободно желязо в органите и тъканите, т.е. буквално ръждясваме отвътре в такъв случай.
   За храненето – всякакъв противовъзпалителен режим би бил подходящ. Ако не сте готова за ограниченията на АИП или ГАПС, можете да опитате първо с Палео, като ограничите ядките и ядковите брашна до 2-3 пъти месечно. Добри противовъзпалителни естествени средства са куркумата, под формата на така наречената златна паста или златно мляко и екстра върджин маслото от черен дроб на треска. Също така е важно да не се прекалява с омега-6 мазнините (масла от семена и ядки, птичи меса, мазно телешко и свинско от магазинната мрежа).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *