6 Comments

 1. Валерия Александрова

  Много полезен тест! Наистина АИП ми се отрази чудесно – три месеца! И още толкова реинтродукция. Благодаря за помощта, Деси!

 2. ивалина николова

  Здравейте, Деси!
  Аз съм с ювенилен ревматоиден артрит от 2 годишна възраст.сега съм на 36 години, 2 деца, не пия лекрства, и имам страхотни постоянни болки и ограничено време моха да ходя и да седя права.Много ме боли.Някакви съвети, персонални, относно изследвания, начин на хранене, какво да правя, едва си гледам децата.

  • Dessy

   Здравейте!
   Аз бих направила ПКК + диференциално броене на левкоцити + СУЕ + високочувствителен CRP,за да се види дали има активно възпаление в момента, Б12 + хомоцистеин, за да се види дали няма дефицит на Б12, който да влошава симптоматиката, натрий + калий +калций, за да се види електролитният баланс, а натрият е донякъде и маркер за надбъбречна умора, витамин Д 25ОН + витамин Д 1.25ОН + йонизиран калций, за да се види дали има дефицит на вит. Д, като по отношението на 25ОН и 1.25ОН може да се каже дали има хронично възпаление, желязо + ЖСК + феритин + цинк + мед + церулоплазмин, за да се види динамиката на желязото, тъй като много често нарушенията в нея, водят до отлагане на много свободно желязо в органите и тъканите, т.е. буквално ръждясваме отвътре в такъв случай.
   За храненето – всякакъв противовъзпалителен режим би бил подходящ. Ако не сте готова за ограниченията на АИП или ГАПС, можете да опитате първо с Палео, като ограничите ядките и ядковите брашна до 2-3 пъти месечно. Добри противовъзпалителни естествени средства са куркумата, под формата на така наречената златна паста или златно мляко и екстра върджин маслото от черен дроб на треска. Също така е важно да не се прекалява с омега-6 мазнините (масла от семена и ядки, птичи меса, мазно телешко и свинско от магазинната мрежа).

 3. Наталия

  Здравейте! Благодаря ви от сърце за труда, който полагате и за споделения опит. Пиша коментар, тъй като направих теста и резултата ме изненада. На някои от въпросите не присъства реалният отговор, който бих дала, но в крайна сметка, предполагам резултатът е верен. Бавен окислител.. бях ваган близо 2 години и за мен беше и все още е голямо предизвикателство да започна да ям месо, да не говорим за органи и костен бульон ( и двете ги ядох за първи път само преди няколко месеца) Тъй като съм с хашимото и полагам много усилия да се храня по АИП ( не мога да кажа, че имам подобрение, но резултатът много ме обърква…при положение,че вече всеки ден правя костен бульон и купувам органи от време на време.(все още имам доста здравословни и недиагностицирани проблеми) В крайна сметка съм объркана и не знам дали е добра идея да продължавам с мазната храна, бульоните и прочие. Ще съм благодарна за съвет !

  • Dessy

   По принцип продължителната веганска диета забавя метаболизма значително и човек дори да е бил бърз окислител, се превръща в бавен. Може би при Вас преминаването трябва да е по-плавно, за да не стресирате организма с храни, с които все още не може да се справи, но внимавайте да не приемате прекалено малко протеин, защото така нещата ще се забавят още повече. Можете да опитате АИП без месо, само с морски дарове и риба и в зависимост от резултатите, да решите дали да останете така или да включите и месо.

   • Наталия

    Благодаря много за отговора! Истината е , че не съм спирала да допускам грешки.. август направих много грубо въведение и на млечни и на месо, даже и на глутен( няма да описвам колко зле се чувствах) в момента съм наплашена от храната.. несигурна какво да ям, с поднормено тегло, гастрит, колит. Надявам се скоро да намеря правилния път и да започне поне малко прилив на енергия ❣️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *