До Хашимото и назад или 7 малки промени, които обърнаха хода на болестта ми

До Чикаго Хашимото и назад или 7 малки промени, които обърнаха хода на болестта ми

11013288_10207109720329328_1405971555266182131_o

Чувам как морето се бушува. Вълните се разбиват в скалите. Ревът е оглушителен, дори собствените ми мисли са заглъхнали. Отварям очи и очаквам да видя морския бряг, а всъщност съм вкъщи. Пред мен вместо разпенени вълни е работният ми лаптоп; вместо мокри, оглозгани от бурната вода скали, е служебният телефон. На екрана мигат нови съобщения, всяко е за нещо спешно. Игнорирам шума в ушите, мисля, че просто съм преуморена. Преглъщам с усилие няколко пъти и като че ли става по-добре. Време е да се захващам за работа. От къде да започна, има толкова много за вършене. Вятърът мести пердето и то се подгъва леко. Обзема ме ярост. Огънатото перде ме дразни неимоверно. Съобщенията продължават да мигат и сякаш ми се подиграват. Усещам как контролът ми се изплъзва и това ме ядосва още повече. Дърпам блузата си от гърлото, задушава ме. Очите ми се насълзяват, виждам всичко размазано. Опитвам се да се овладея. Принуждам тялото ми да ме слуша и отварям съощенията едно по едно. Уж ги прочетох, а не помня нито за какво са, нито от кого са. Отварям едно съощение отново, изтривам сълзите от очите си и преглъщам тези, които още не са успели да прекрачат клепачите ми. Съсредоточам се и чета внимателно. Подгънатото перде е в периферното ми зрение. Затварям очи и разтърсвам глава. Поемам дълбоко дъх и прогонвам мисълта за пердето. Продължам да чета съобщението. Този път всичко е ясно. Отпивам малко кафе и се залавям за работа. Изпращам няколко имейла и проверявам какво друго трябва да се направи за деня. Посягам към кафето, но е сършило. Ставам, за да си направя още едно. Чашата се изплъзва от ръцете ми и се чупи с трясък. Това е третата чаша за кафе, която чупя тази седмица и последната капка в чашата на емоциите ми. Избухвам в плач и  се обвинявам. Кучетата ме гледат изплашено и не разбират какво става с мен. И аз не разбирам. Винаги съм била енергична, концентрирана и емоционално стабилна, а сега едно перде, една счупена чаша и няколко мигащи съобщения предизвикват нервна криза. Не, не е просто един от онези дни, в които си станал с дупето нагоре. Това ми се случва почти всеки ден… всеки ден.

Всички прилики с действителни лица и събития… не са случайни!

Шум в ушите, раздранителност и същевременно апатия, умора, безпричинен плач, трудност при преглъщане, несръчност, кожа в ужасно състояние, дори по-зле от колкото в началото на пубертета; коса – мазна в корените и като слама по дължините, косопад; ноктите – огъват се и се чупят при най-малкото съпротивление, трупащи се килограми без значение какви ограничения си налага човек. Това са само малка част от симптомите на хипотироидизма и нещо, с което трябваше да се сблъскам в края на 27-мата си година и началото на 28-мата. Докато един ден от нищото ми хрумна да изследвам хормоните на щитовидната жлеза, както и антителата ТАТ и МАТ. Още си спомням как натисках F5(refresh) на страницата с резултати и чаках „неизлязал“ да се промени в някакво число. Към 15:00 бяха излезнали FT3&FT4 и бяха в норма. Заля ме облекчение, но не трая дълго. Към 15:30 излезнаха TSH, ТАТ и МАТ и колкото и клиширано да звучи, сърцето ми пропусна един удар. TSH показваше 30.82, при норма до 4.2, ТАТ – 260.8 при норма 115 и МАТ >600 при норма <34. И без да бях ходила на лекар знаех, че това значи тироидид на Хашимото. Все пак отидох, за да ми изпишат лекарства.

19052014

Започнах с възможно най-ниската доза Еутирокс – 6.25 микрограма на ден(1/4 таблетка от 25мг). Стягането в гърлото изчезна почти веднага, но трябваше да се сблъскам с друг проблем – сърцебиене. Въпреки че качването на дозата ставаше много постепенно, на моменти имах чувството, че сърцето ми ще изскочи. Не спях добре, будех се със сърцебиене. Ендокринологът ми каза, че това е нормално и ще отмине, да внимавам да не ми се образуват възли (липсва информация как точно да внимавам) и да не променям начина на хранене и нивото на активност. Това, което (най-много) не харесвам в българското здравеопазване, а и в традиционната медицина като цяло, е липсата на цялостен подход. Лекуват се органите поотделно, а тялото е цялостна система със сложни зависимости. Третирайки само симптомите, оздравяването става мисия невъзможна, дори има потенциала да ни разболее още повече, защото няма фармацевтичен продукт без странични ефекти. Сигурно е професионално отклонение, но такава повърхностност при решаване на проблемите ме дразни. Разликата е, че от мен зависят данните и нормалната работа на големи фирми в световен мащаб, а от лекарите – „само“ здравето и живота ни.

13494856_906395332840069_1751499037608060258_n

В рамките на 6 месеца успях да си нагодя дозата Еутирокс (без помощ от лекар, което, въпреки че имам собствено мнение по въпроса, не препоръчвам), така че TSH да падне под 4 (3.170 при Еутирокс доза 125мг).

11092014

Като цяло се чувствах относително добре. Не бях топка от нерви, не изпусках чаши и можех да спя горе-долу нормално. Но бях далече от това да се чувствам здрава. Един ден случайно попаднах на статия за автоимунния протокол на палео диетата. Стана ми интересно и продължих да разучавам. И след няколко неуспешни опита да се храня според този протокол, ето ме тук днес –6 месеца след започването, без нито едно нарушение на протокола, с намалена доза Еутирокс, намаляващи антитела, чиста кожа, здрава, гъста и лъскава коса, твърди нокти, намалени килограми(не мога да кажа със сигурност колко, но обиколката на талията ми се намали с 14см), спокоен сън и най-вече отново щастлива в собствената си кожа.

И двете изследвания са при Еутирокс доза 100мг, а сега съм на 75мг.

07032016

10062016

[Актуализация 26.09] С днешна дата съм на 50мкг Еутирокс и 12.5мкг Т3, а това са последните ми изследвания (бел. ред. тъй като изследванията са правени в друга лаборатория и са в други мерни единици, за да се види разликата в FT3 резултатът в ng/l трябва да се умножи по 1.54, за да се получи pmol/l, т.е. 5.91, а за FT4 се умножава по 1.29, т.е. 20.08, TSH макар и в различни мерни единици, няма нужда от превръщане):

tshft3ft4_18_08

Разбира се, промяната не става с магическа пръчка и просто изключването на определени храни от менюто не е достатъчно, нужен е комплексен подход. А как аз успях да обърна хода на Хашимотото:

 1. Преминах на автоимунно палео хранене – трябваха ми два неуспешни опита и дни, прекарани в четене и разучаване, преди да успея да направя тази промяна. В началото е наистина трудно, тъй като AIP е много по-различен от традиционния начин на хранене. Но ако човек да е постоянен и търпелив и най-вече планира храненията си предварително, резултатите не закъсняват.
 2. Открих и лекувам недостига на стомашна киселина и проблем с усвояването на мазнините– подува ли ви се стомахът след като сте похапнали пържола? Доспива ли ви се след ядене? Става ли ви тежко дори реално да не сте прекалили с количеството? Имате ли киселини често? Имате ли болки отдясно под гръдния кош? Да? Най-вероятно имате недостиг на стомашна киселина и проблем с усвояването на мазнините, а това са предпоставки за развитие на хронични заболявания (особено автоимунни).
 3. Погрижих се за лимфната си система – лимфната система е това, което извежда токсините от тялото, а съвременният начин на живот не е никак щадящ към нея.
 4. „Ремонтирах“ съня си – от работата ме пратиха в командировка в САЩ за две седмици през 2010 година и от тогава графикът ми за спане се промени радикално. Не можех да заспивам преди 3:00 през нощта, а да стана преди 11:00, беше равносилно на главоболие цял ден и невъзможност да се концентрирам. Така изкарах 5 години. Започвайки с AIP обаче, реших да променя и това и с ръка на сърцето мога да кажа, че се чувствам много по- добре.
 5. Намалих стреса – това не може да не сте го чували. В днешно време това е донякъде непосилна задача. Но ключът не е да бягате от стресовите ситуации като дявол от тамян. Ние нямаме контрол върху всичко, което ни се случва, но имаме пълен контрол върху това как реагираме. Аз се числя към тези, които наричат тип А личности, т.е. всичко трябва да се случва, както аз искам, всичко трябва да бъде под мой контрол, всичко трябва да бъде изпипано до последния малък детайл, животът е състезание и аз трябва да съм номер 1. Да, ама това е ненужен ежедневен тест. Макар да имам още много работа по тази точка, то поне вървя в правилната посока, която в никакъв случай не е загуба на амбиция и мотивация, а постигането на баланс и запазване на спокойствие, когато нещата не се нареждат, както ми се иска.
 6. Преминах към натурална грижа за косата, кожата и тялото – няма да се впускам в тиради колко са вредни парабените, SLES и каквото ви хрумне там, но с присъщия си ентусиазъм, когато започвам нещо ново, си поръчах изцяло сурови шампоани и балсами, започах да си правя душ гела сама и редуцирах козметиката до минимум. Сега косата ми не се омазнява така, не ми излиза пърхут, кожата ми не е суха и раздразнена и лицето ми е чисто и без акне.
 7. Промених графика на храненията си – основната разлика е , че започнах да закусвам всеки ден. Преди закуската ми се състоеше от чаша кафе, а сега това е най-важното и богато хранене за деня ми. Освен това се храня само три пъти на ден като залагам на по-големи и добре балансирани порции. Така не огладнявам между храненията и давам нужното време на храносмилателната ми система да се възстанови.

6 коментара

 1. Здравейте. Аз също имам Хашимото. Коремът наистина много ми се подува и имам недостиг на солна киселина. Бихте ли споделила с какво я лекувате тази липса?

 2. Здравейте,може ли да споделите рецептата за душ-гел?Благодаря предварително 🙂

 3. Здравей! Много ти благодаря за сподлената информация! Помогна ми много. Мога ли да те попитам как се погрижи за лимфната си система и също така витамин u само 10 дни ударна доза ли се взема или продължава лечението и след това?

  • Здравей!
   На този линк съм описала какво предприех за лимфната система – http://www.crunchy-paleo.com/lymphatic-system-fix/
   Витамин U или гастразим взимах само 10 дни, след това не съм и досега не съм почувствала да имам нужда от втори курс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.