4 Comments

 1. Ваня Манолова

  Здравей, Деси! Поздравления за огромния труд, който си вложила в събирането и сортирането на тази полезна информация. Аз имам Хашимото от 5 години, старая се да се храня правилно (така поне си мислех), скоро разбрах за АИП, отдавна зная за вредите от глутена. Аз не обичам твърде месо, а доколкото разбирам месото е основното в АИП. До колкото зная, месото, особено червеното създава кисела среда в организма, която благоприятства образуването на рак, а аз вече имах такъв проблем. Искам да попитам следното: Може ли да спазвам АИП 2-3 месеца като изключа всички забранени храни, след това по описаните стъпки да започна включването на отделни групи, водейки си дневник за симптомите, които се наблюдават, когато открия кои са “моите”храни да огранича месото най-много до 1 път седмично и риба 1 път седмично, без глутен и захар. Благодаря!

  • Dessy

   Здравей, Ваня!
   Едно от най-честите впечатление за АИП (погрешно обаче) е, че месото е основното нещо в него. Основното в АИП са зеленчуците, като те съставляват почти 80% от храната (най-малко 8 ч.ч. разнообразни зеленчуци на ден и до 14 ч.ч. на ден). Месото се ограничава до най-много 3 порции на ден, като една порция е колкото дланта на ръката без пръстите (това е горе-долу в зависимост от големината на ръката между 100 и 150 гр. на порция). Разбира се, ако човек има много активен начин на живот и спортува, това няма да е достатъчно, защото тялото ще се нуждае от повече белтъчини. С други думи, ограничаването на месото и рибата, ще лиши тялото от важните белтъчини, които са градивните блокове на тялото ни, а целта на АИП, както и на Палео, е да се храним така, че тялото ни да не изпитва липса на който и да било макронутриент (белтъчини, въглехидрати, мазнини) или микронутриент (витамини, минерали) и изборите ни да са такива, че всичкото това да се случи в три хранения на ден (за да се даде адекватно време на храносмилателната система да си свърши работата и да се възстанови), т.е. продуктите трябва да носят огромна хранителна стойност в малко количество (това автоматично изключва бобовите и зърнените, дори и след реинтродукция, защото техните хранителни профили са изключително скромни в това отношение). Това е моята философия по отношение на храненето, като ми трябваше доста време и многократни експерименти, включително и вегетарианство и аюрведа (които при мен имаха изключително негативен ефект), за да достигна до нея и тя е моята формула за успех. Ако ти обаче се чувстваш по-добре в дългосрочен план с по-малко месо и риба, то не се насилвай да ги хапваш всеки ден. Все пак имай предвид, че д-р Сара Балантайн твърди, че изцелителния ефект на АИП не е възможен на изцяло вегетарианска диета.
   Иначе по отношение на рака, чела съм доста статии и изследвания, че хора се преборват с него, включително и с неоперабилни мозъчни тумори, които се стопяват напълно за 6-12 месеца, с кето диета, хранейки се основно с червено месо, но разбира се пасищно и гледано без хормони и антибиотици. Та явно общовалидна формула явно няма и човек трябва да експериментира и да открие какво му влияе най-добре. Дори АИП не е строго определена рамка, която се следва по един и същи начин от всички, той е просто образец, в който всеки сам трябва да попълни празните полета според неговите данни.
   Надявам се да съм била полезна! Желая весели празници!

 2. Ваня

  Благодаря за отговора! Хрумна ми една идея, която бих искала да споделя с теб, може ли да ти пиша на и-мейл.

  • Dessy

   Да, разбира се. Можеш да ми пишеш през страницата на блога във фейсбук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *