Автоимунен протокол (AIP Paleo). 6 грешки при изпълнението му и как да ги поправим

dt8a4370

„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!“

Хипократ

Сутрин ставаме и забързано изпиваме само едно кафе. След няколко часа сме зверски гладни и ни причернява пред очите, затова похапваме „здравословни“ бисквитки с 5 зърна и фибри. Така някак издържаме до обяд, когато се спираме на сандвич(пълнозърнестият хляб винаги е добър избор, нали?) със сирене слайс (очевидно е, че правилната консистенция за сирене е като гумена подметка и горе-долу на вкус го докарва), колбас (ама с истинско месо, както казаха в рекламата!) и увехнало парченце маруля (и съвестта ни е чиста, хапнапли сме си дажбата зеленчуци за днес). Връщаме се на работа, обаче така не ни се работи. Ах, как ще ни дойде добре сега една дрямка. Е, няма как, поливаме умората с двойна доза кафе и продължаме напред. Напред, напред…. до след 1-2 часа, когато пак сме гладни и прималели. Взимаме кратка почивка, тъкмо да се съберем на раздумка с колегите. „Ох, остарявам вече, така ми е изморено сега, а пък сутрин въобще не мога да се надигна от леглото. Направо се чудя на бабите и дядовците ни, които на по 70-80 години имат сили по цял ден да работят тежка физическа работа. Пък и аз повече хапчета пия от тях!!!“, казваме с изненада, похапвайки десертче с над 10 изброени съставки на гърба на опаковката, някои, от които трудно произносими. Колегите кимат с разбиране и добавят подобни реплики за техните баби и дядовци. Неусетно е станало време да се прибираме вкъщи, където обаче ни очаква празен хладилник. Ами ние сме модерни хора, нямаме време за пазаруване, готвене! Ще поръчаме нещо набързо от някой ресторант. Ето, една хубава салата – домати, краставици, майонезен сос (с майонеза без яйца, защото както знаем, те били само пожелателни в състава й, ма какво пък, трябва да внимаваме да не вдигнем холестерола), шунка, кашкавал. И може би една пържолка, ама нека е пилешка, че да е по-диетично. Ох, че глад! Нищо, най-много до 90 минути ще пристигне. Първите 30 минути прекарваме в гледане на телевизия и някак се отвличаме от мисълта, за къркорещия ни корем. Може би малко чипс, колкото да залъжем глада.Само десетина картофчета. Опа… май цялата опаковка свърши. Е, нищо де… не можем да носим отговорност за действията си, когато сме под въздействието на психотропни вещества (здравей, мононатриев глутамат!). Вечерята пристига, вече е почти 22:00. Май не сме толкова гладни, но пък ще хапнем, все пак салатата и пилешката пържола са здравословни, а всеки знае колко е важно да се храним здравословно, нали?!

И така неусетно модерните хора заболяват от някое „модерно“ автоимунно заболяване. Автоимунните заболявания са изключително често срещани в днешно време (да вмъкнем и клишето, че те са бич на нашето време), като най-често се диагностицират заболявания на щитовидната жлеза и в частност Хашимото, което е и първото признато за автоимунно.

Какво представляват тези заболявания? Ами, чисто и просто имунната система напада собствените тъкани по грешка. Това, което предшества това вездесъщо объркване, са комплекси – околна среда, наследственост, стрес, неправилно хранене, нарушен сън, обездвижване. Откриването на автоимунните заболявания често е трудно, симптомите им лесно могат да се сметнат за преумора, остаряване, моментно неразположение. За повечето (ако не и за всички) лечение няма, само лекарства за третиране на симптомите. Болшинството лекари не се задълбочават и (евентуално) следят само 1-2 кръвни показателя, които не дават никаква представа за реалното състояние на пациента. И сме изправени пред избора да се оставим в уж компетентните ръце на лекарите, които не винаги проявяват разбиране към оплакванията ни, или да търсим сами отговори и подобрение, а защо не и пълна ремисия!

dt8a4197

 

„Всички болести започват от червата“

                                                                                Хипократ

Знаете ли, че над 70% от имунната система на човек се намира в червата? Тогава не е ли логично, че първоизточникът на проблема се крие някъде там? Ако се разровите из интернет, ще откриете много истории на дами и макар и по-рядко и господа, които са били диагностицирани с автоимунни заболявания (често пъти толкова напреднали, че според конвенционалните медици, операцията е единствената опция), които са успели да се излекуват, следвайки автоимунна палео диета. Вдъхновена от техните истории и уплашена от перспективата да не мога да извършвам елеменарни неща като качването по стълби един етаж, все още ненавършила 30, реших и аз да се впусна в това приключение и да видя до къде ще ме отведе. След не повече от месец отново можех да се качвам по стълбите, и то не само за един етаж, припомних си какво означава да се чувстваш здрав и отново имах енергия за всичките си любими занимания!

DT8A4352

А какво е АИП? Това е начин на храненето, които цели да излекува хроничното възпаление в тялото, причинило нетипичната реакция на имунната система, да поправи храносмилателната система и да подобри метаболизма. Как става това? Като от менюто се изключат всички храни, които спомагат за появата на възпалителен процес, включат се храни, които подпомагат и възобновяват чревната флора и лекуват пропускливите черва. Накратко това са списъците на забранени и позволени храни (под всяка таблица ще откриете и линк, от който можете да си свалите съответния списък в pdf вариант):

Изключете от менюто си следните храни:

forbiddenfoods_new

Свали списъка със забранени храни от тук.

А с удоволствие похапвайте от следните, колкото по-разнообразно, толкова по-добре:

allowedfoods_new

Свалете списъка с позволени храни от тук.

Няма строго определен период, в който човек да се храни по строг АИП, но се препоръчва да е минимум 1 месец, по-добре 3 месеца, а в много тежки случаи – докато симптомите на автоимунното заболяване не отзвучат или човек е в ремисия. Списъкът с позволени храни е доста по-голям от този със забранени. Признайте си, че и преди АИП не сте се хранили кой знае колко разнообразно, а просто сте сменяли няколко продукта и на масата ви ежедневно е присъствал хляб, ориз или картофи, домати под някаква форма, млечни продукти. Шокът е, че това, с което сте се хранили досега и сте „разнообразявали“, не е АИП. Логично идва въздесъщият въпрос „Ами, сега какво ще ям?!“. Разгледайте списъка, достатъчно богат е, така че да не повтаряте храна или ястие в рамките на поне 3 седмици! Уверявам ви, че няма да гладувате дори за миг.

Когато отново се почустваме добре, храносмилането ни работи нормално (дори да е нужно взимането на добавки, за да се постигне това), спим добре, емоционално стабилни сме и имаме тонус през деня, е време да си създадем персонализирана диета. Това става чрез повторно въвеждане на някои храни (реинтродукция), което представлява следното:

 1. Изяжте ½ ч.л. от храната, която искате да въведете
 2. Изчакайте 15 мин.
 3. Ако нямате реакция към храната (някои от бързо проявявашите се реакции са главоболие, сърбеж, болки в стомаха, газове, подуване на стомаха, болки в мускулите или ставите, кашлица или нужда да прочистите гърлото си, сърбеж в очите, кихане, запушване на носа, киселини, гадене), изяжте 1 ч.л. от храната
 4. Изчакайте 15 минути и отново се наблюдавайте за негативни реакции.
 5. Ако отново няма реакция, изяжте 1 ½ ч.л. от храната.
 6. Изчакайте 2-3 часа.
 7. Ако няма реакция, изяжте цяла порция от храната
 8. Наблюдавайте се за реакции между 3 и 7 дни, като не ядете от този храна допълнително, както и не въвеждате другите нови храни. Дългосрочни негативни реакции могат да бъдат диария, запек, проблеми със съня, връщане на симптомите на автоимунното заболяване, емоционални изблици, спад на енергията, особено след обяд, ниска толерантност към стресови ситуации, честа промяна в настроенията, излизането на подкожни пъпки или акне, суха кожа и коса.
 9. Ако не проявите никаква реакция – поздравления, обогатихте диетата си с още един продукт! Ако пък проявите – не се притеснявайте, на по-късен етап, когато тялото ви е успяло да се възстанови достатъчно, може да опитате пак.

При подправките въвеждането може да става като при първото хранене се сложи съвсем мъничко от избраната подправка, при второто хранене(при липсата на реакция) количеството се удвои и при третото се сложи толкова, колкото човек би сложил нормално в една порция. Макар да не е съвсем правилно, допустимо е при подправките да се изчаква само 24-48 часа, тъй като винаги се ползват в много малки количества и не ежедневно. За общо осемте месеца на този протокол, успях да въведа успешно черен пипер и други семенни подправки, жълтъци, грах (но в малки количества и не често), пречистено масло гхи, белтъци, масло, тиквени семки, макадамия, бразилски орех, лешник, бадем, сусам, кедрови ядки, какао, вино – бяло, червено и розе (максимум 2 чаши на ден, но само по специални поводи, в никакъв случай ежедневно!), козе кисело мляко, патладжан, домат, червени чушки (след един неуспешен опит), червен пипер, козе сирене и краве твърдо сирене(кашкавал, ементал, чедър, пармезан и др.).

Тези повторни въведения трябва да стават по следната схема, като е добре между фазите да си давате поне 1-2 седмици почивка:

reintroduction_new

Свалете списъка с фазите на реинтродукция от тук.

В някои версии на реинтродукцията се включват и ферментирали и/или покълнали бобови и псевдозърна (тези, които не съдържат глутен – киноа, елда, амарант), но моето мнение е, че това, което предлагат като хранителна стойност, е недостатъчно с оглед на вредите, които могат да нанесат на храносмилателната система и затова не съм ги включила тук.

Това е автоимунният протокол. Въоръжена с тази информация се провалих два пъти. Казват, че мъдрите хора се учат от грешките на другите, затова нека ви разкажа за моите грешки и как да ги избегнете:

Грешка 1. Опитвах се да пресъздам традиционното хранене с АИП продукти. Търсех как да направя АИП хляб, мюсли за закуска, увличах се по правенето и похапването на десерти, неглижирах значението на оздравяващите храни – ферментиралите продукти и органното месо. Така резултатите, макар да ги имаше, се бавеха. Да се спазва протокола беше трудно, а незадоволителните резултати – демотивиращи.

Как да поправя грешка 1? Забравете как сте се хранили преди. Нямате нужда от високовъглехидратна закуска, а от високопротеинова. Фибрите не са ексклузивно запазени за пълнозърнестия хляб, зеленчуците са пълни с тях. Картофите и оризът не са единствените варианти за гарнитура, има такова изобилие от зеленчуци и кореноплодни. Пилешките гърди не са балансирана храна, макар да са АИП, не са особено богати на хранителни вещества, липсват полезните мазнини, нужни за храносмилането на протеини. Нямате нужда от кофеин, за да се събудите и да сте бодри, един чай от ройбос или тулси върши много по-добра работа. Десертът не е нещо, на което да се наслаждавате всеки ден, нека е запазен само за специални случаи. Смутито не е пълноценна закуска (но понякога е приемлива такава), закуската си трябва да дъвчете. Суровите зеленчуци не винаги са по-добрият избор, повечето от позволените зеленчуци при АИП съдържат вещества, които възпрепятстват функцията на щитовидната жлеза, но дори и кратката термична обработка намалява тези вещества драстично (това е важно, ако имате проблеми със щитовидната жлеза), а също така суровите зеленчуци са значително по-трудни за храносмилане от термично обработените, не натоварвайте така или иначе изтерзаната си храносмилателна система. Тук трябва да спомена, че ако стомахът и червата ви са в много лошо състояние, възможно е рязкото преминаване към АИП да причини дискомфорт и дори болки. Въпреки че две от моите първопричини за автоимунната атака бяха пропускливостта на червата и недостигът на стомашна киселина, не съм имала никакъв проблем при рязкото преминаване на АИП, напротив. Стъпките, на които аз отдавам този успех, можете да прочетете тук. Ако все пак имате съмнения или въпреки добавките (бетаин, храносмилателни ензими, пробиотици и др.) изпитвате болки стомаха, червата, подуване, тежест, можете да започнете протокола , консумирайки само пасирани варени зеленчуци, варено месо и костен бульон за 1-2 седмици и след това плавно да преминете към същинския, вкусен АИП (това въвеждане е по ГАПС, а не по АИП)!

Грешка 2. Разпределях храната си на 5 или повече хранения на ден и се хранех между другото. Това не само е трудоемко, но е и много разсейващо. Човек мисли единствено дали няма да си пропусне часа за хранене.

Как да поправя грешка 2? Придържайте се към 3 хранения на ден. Високопротеинова закуска, гарнирана с ферментирали зеленчуци или пък задушени зеленолистни. Така тялото ви ще се зареди с енергия и ще поддържате стабилна кръвната си захар. Оставяйте поне 4 часа между храненията. Не хапвайте, за да залъжете глада си. Култивирайте навиците си и се наслаждавайте на храната в компанията на семейството си. Изключете телевизора, докато се храните и приберете лаптопа и телефона.

Грешка 3. Мислех си, че месото е главният герой и конструирах порциите си с голямо парче месо и малко зеленчуци за гарнитура.

Как да поправя грешка 3? Всъщност главният герой в нашата АИП приказка са зеленчуците и оздравяващите храни – органно месо и ферментирали храни.

Но една снимка струва 1000 думи, затова хвърлете подлед на хранителната пирамида на режима, която можете да свалите от тук:

aip_food_pyramid

В основата й са зеленчуците като те трябва да съставляват поне 40% от дневното ви меню. В много по-малки количества трябва да се приемат високовъглехидратни зеленчуци – около 15% дневно. От общо двата вида зеленчуци – ниско- и високовъглехидратните, трябва да се консумират между 8 и 14 ч.ч. дневно (максимум 1/5 – 1/4 от това количество е за високовъглехидратните).

Второто стъпало е отредено за оздравяващите храни – органно месо, костен бульон, риба, ракообразни, ферментирали храни, костен бульон. Ежедневно трябва да се консумират поне два вида оздравяващи храни като могат да се редуват по желание.

На третото стъпало откриваме висококачествени протеини и мазнини. Една порция протеин не трябва да бъде по-голяма от дланта ви без пръстите, закуската задължително е високопротеинова, а при останалите хранения можете да намалите количеството протеин. Най-добрият избор на месо е телешкото. Повече за предпочитаните меса при АИП, четете тук. За мазнините е важно да се приемат при всяко хранене. Не се притеснявайте, от тях не се дебее – тъкмо обратното. Здравословните мазнините лекуват и спомагат отслабването. Мазнините потушават глада за сладко и ни държат сити по-дълго време. А и не на последното място – мазнините са носителите на вкуса.

На четвъртото стъпало се мъдрят плодовете. При АИП фруктозата се ограничава до 20 гр. дневно, което в зависимост от съдържанието й в съответния плод, означава между 1 и 2 порции дневно. Най-добрият избор са горските плодове, лимони, лайм.

Върхът на пирамидата е запазен за АИП десертите, подсладителите (мед, кленов сироп, кокосова захар) и сушените плодове (фурми, стафиди). Тези неща са запазени за специални случаи и следва да се консумират възможно най-рядко.

Грешка 4. Страхувах се от въглехидратите и вместо АИП, без да искам следвах кетогенна диета, а когато осъзнах грешката си, преминах в другата крайност – прекалено много въглехидрати под формата на много плодове и десерти, което пък доведе до забавен процес на оздравяване и дори на моменти болки в стомаха и подуване.

Как да поправя грешка 4? При проблеми с щитовидната жлеза, а и за хормоналното здраве на жените са нужни въглехидрати, но както с всичко, прекаляването е вредно – в началото е добре да ограничите до максимум 75 гр. на ден (ако имате инсулинова резистентност до 50 гр.)  В общия случай не е препоръчително да се пада под 30 гр. въглехидрати на ден, освен ако няма специфична *медицинска* причина за това. Набавяйте си въглехидрати от високовъглехидратните зеленчуци (тези с над 10 гр. въглехидрат на 100 гр. продукт). Направете си кетчуп от червено цвекло или барбекю сос от моркови и гарнирайте пържолките с тях. Сладките картофи са много лесен и вкусен вариант. Плодове хапвайте умерено, прекалената консумация на фруктоза може да разстрои перисталтиката. Но и не се лишавайте от тях, ако изпитвате глад за сладко, който не можете да преодолеете– 1-2 порции на ден са оптимален вариант (две ябълки или ябълка и банан, или купичка малини и купичка боровинки, наблягайте на нискофруктозните). Когато храносмилателната ви система се възстанови, може да си позволявате и повече.

Грешка 5. Не планирах менюто си за седмицата.

Как да поправя грешка 5? Винаги, когато започваме нещо ново, ни липсва рутина, затова е важно да планираме, за да не се провалим. А когато начинанието е един по-здравословен, холистичен начин на живот, планирането е от първостепенно значение. За съжаление няма как подходът ни да е „гладна съм, чакай да помисля какво ми се яде“. Не и в началото. Преди да започнете, направете си меню поне за една седмица. Много от лидерите в АИП общността препоръчват да запретнете ръкави и да сготвите всичко за седмицата в рамките на няколко часа в неделя и да разделите на порции. После само вадите порцията и притопляте. Аз лично нито одобрявам (предпочитам прясно приготвена храна), нито мога да си позволя такъв подход (малки кухня и хладилник). Моят подход беше да си избера рецепти за всеки ден от седмицата. Единствената храна, която приготвям предварително за няколко дни, е закуската – различни вариации на кюфтенца, с различни миксове от подправки, с добавка на зеленчуци, от телешка, свинска, агнешка кайма. От 500 гр. кайма ми се получават 8 малки кюфтенца, което е закуската ми за 4 дни. За вечеря приготвям избраната рецепта и оставям порция и за следващия ден за обяд. Винаги имам налични немско кисело зеле или домашно приготвени ферментирали зеленчуци, костен бульон, поне два различни барбекю соса и кетчуп от цвекло, пушена сьомга или прошуто и кокосов крем (coconut butter).

dt8a4104

Имайки тези продукти налични много бързо може да се спретне гарнитура за закуска или дори пълноценна порция обяд, а 1 ч.л. кокосовия крем, смесен с малко мед(наистина мноооого малко, 1/4 ч.л.) помага да се потуши нуждата да се хапне нещо сладко и да се кривне от правия път. Когато човек свикне да се храни така, т.е. придобие рутина, може да си позволи да не планира за цяла седмица, но винаги е добре да има план поне за следващия ден.

Грешка 6. Мислех си, че промяната на храненето е достатъчна, за да се постигнат резултати.

Как да поправя грешка 6? При лекуването на едно автоимунно заболяване трябва комплексен подход, каквито са и причините за появата му. Придружете диетата с физическа активност (но не се насилвайте, защото ефектът ще бъде негативен) и повече време, прекарано навън през деня. Погрижете се за емоционалното си здраве с медитация или духовни практики по ваш вкус. Потърсете подкрепата на близките си. Обяснете им защо пренареждате живота си. Ще ви бъде много по-лесно, ако те ви разбират и подкрепят. Споделяйте успехите си с тях и ще видите, че дори, ако в началото не са били добре настроени към новото ви начинание, виждайки как напредвате и тялото ви се оттърсва от болестта, няма как да не се заразят от ентусиазма ви. Дерзайте и не се оставяйте неизбежните малки неуспехи или нетърпението да спрат прогреса ви!


Полезни връзки:

 1. http://www.thepaleomom.com/
 2. http://autoimmune-paleo.com/
 3. http://empoweredsustenance.com/

 

67 коментара

 1. […] Преминах на автоимунно палео хранене – трябваха ми два неуспешни опита и дни, прекарани в четене и разучаване, преди да успея да направя тази промяна. В началото е наистина трудно, тъй като AIP е много по-различен от традиционния начин на хранене. Но ако човек да е постоянен и търпелив и най-вече планира храненията си предварително, резултатите не закъсняват. […]

 2. Лесно минах на АИП.Проблема е,че стомаха ми сериозно ме саботира и все по-зле реагира на всяка храна.Дали може да посочите менюто за първите дни на АИП?

  • Здравейте, Съни. Аз лично не съм минавала през период на адаптация, хвърлих се директно в дълбокото, но 10 дни взимах гастразим, който се грижи за стомашната лигавица и действа добре при възпаление. Също така взимах бетаин хидрохлорид+пепсин за подпомагане на храносмилането и волска жлъчка за по-добро усвояване на мазнините. Всички тези добавки ги има в амазон. Също така взимах магнезий под формата на магнезиово олио, което се втрива в корема. Пробиотици не съм взимала, но всеки ден пия воден кефир, който действа по подобен начин. Друго нещо, което помага за намаляване на възпалението в стомаха и червата, е колагенът – по 2 с.л. дневно, поне в началото – няма вкус, нито мирис и може да се разтвори в чай или вода. Ако стомахът Ви се подува след всяко хранене, наистина трябва да обърнете внимание на стомашната киселина, в днешно време много често се среща да се секретира недостатъчно или да не е достатъчно потентна.

  • Здравей! Най-често слагам зеле (само бяло или комбинация от бяло и малко червено за цвят), зеле и моркови, краставички. По-рядко слагам карфиол и само моркови.

   • Здравейте!
    Как правилно и колко време трябва да ферментират зеленчуците?Какви са пропорциите на сол/зеленчук/вода.За колко дни стават?
    Благодаря Ви!

    • Здравейте!
     Аз използвам стартиращи култури за ферментацията и с тях са нужни 2-3 дни, като използвам зададените пропорции от производителя на тези култури. За ферментация само с вода и сол обикновено е необходима поне седмица, но не мога да кажа точните пропорции, тъй като не съм приготвяла зеленчуци по този начин.

 3. Здравейте , може ли да се приемат Шуслеровите соли при АИП режим? В състава има като помощни вещества лактоза монохидрат и пшенично нишесте?

  • Не, глутенът е силно противопоказен при автоимунни заболявания, дори и в много малки количества, затова не би трябвало да се приема дори и човек да не е АИП. С лактокзата не е чак толкова зле, но по време на АИП е добре да се ограничат по възможност всички лекарства и добавки, които съдържат лактоза монохидрат и да се приемат само най-необходимите.

 4. Все още нямам диагноза/може би съм тръгнала към нея/,а единствено TSH 3.5, антитела в норма,но все пак реших да спазвам АИП за един месец. Ако липсата на диагноза може да се тълкува като здрав човек, тогава дали според теб трябва да захранвам така стриктно или мога да въвеждам продуктите по-бързо? Освен това,когато приключа всички фази на захранване, какъв режим на хранене е редно да се слледва:пак само три хранения на ден с месо/риба към всяко от тях и много зеленчуци или мога да се храня както преди,като само избягвам невъведените продукти?Весели Великденски празници!

  • Весели Великденски празнини и на теб, Хриси!
   Ако не усещаш някакви симптоми, особено храносмилателни, може и малко по-бързо да въвеждаш храни, но имай предвид, че трябва поне 3 дни да се види дали има реакция или не. По време на строгия АИП е добре човек да експериментира какви точно порции му влияят най-добре, при някой повече месо влияе благотворно, при други само веднъж дневно е най-оптимално. След това и със захранването може да се продължи на същия принцип, просто с повечко продукти. Като цяло най-щадящ за храносмилателната система и най-здравословен е режим с три хранения, без междинни похапвания, с много зеленчуци, много полезни мазнини, умерено месо и риба, бульони и от време на време плодове, повечето хора цъфтят с такъв тип хранене.

 5. Благодаря много за бързия отговор, Деси! и за труда,който полагаш тук- оценявам го, защото ми е бил от голяма помощ!

 6. Аз нямам хашимото, но ТСХ от вчерашните изследвания ми е 11 270, тат и мат са много над нормата. И всичко това е след като съм пила еутирокс 125/150 вече година и повече…Така ги редувам. Д-р Гавраилова ми увеличи дозата на 150.- всеки ден! Решавам да пробвам хранене по АИП, но срещам затруднения. Поръчвам безглутенов хляб, но в него има захар, ръж, царевица….Искам да си сготвя копривена чорба, ама трябва малко ориз….

  • С ТАТ и МАТ над норма, то това почти 100% е Хашимото. А за тази висока доза хормон, ТСХ е много високо, т.е. показва, че явно не го усвоявате и най-вероятно не го и конвертирате добре и рискувате да стоите постоянно във хипофункция. На Ваше място бих взела спешни мерки.
   В АИП хляб няма, храненето е много по-различно от това, на което сме свикнали. Просто трябва да се оттърсите от старите си навици на хранене и живот (защото АИП не е само хранене, трябва цялостен подход – поне 8 часа сън на нощ, не повече от 3 часа седене на ден, време, прекарано навън, достатъчно движение, отказ от токсична козметика и препарати за чистене и т.н.). Както съм писала в статията, човек трябва да се откаже да пресъздава това, на което е свикнал, с АИП продукти, провалът е гарантиран така, казвам го от личен опит. Важно е и не само какво се изключва, а и какво се включва – органно месо трябва да се хапва 2-3 пъти седмично, риба също поне толкова, ферментирали зеленчуци – ежедневно, както и количеството зеленчуци да е поне 8 ч.ч. на ден, бульоните също са много важна част, дори и да се приемат основно като супи.

   • Благодаря много….Д-р Гавраилова казва , че все било нормално тат и мат да са високи при тези показатели на ТСХ. И твърди, че нямам хашимото….незнам, може би трябва и другаде да отода, но аз имам добри отзиви за нея. Въпреки че прегледите са не повече от 3 минути, за които аз не знам как успява да разбере какво ми е?!?!

 7. Здр. С хашимото съм от 3 години.преди да почна до пия тироксин ТСХ ми беше 5.сега с пиенето на тироксин 75 мг.от години.изследванията са все съштите.а анти-тро е вечно над 1000.пия и хранителни добавки като селен алое витарал.тази диета дали щте помогне.

  • АИП не е просто диета, а начин на живот, пълна промяна на хранителните навици до края на живота. И да, определено помага с усвояването на хормона и регулирането на конверсията на Т4 в Т3, които са много по-важни показатели за състоянието от ТСХ.

 8. Здравей Деси!
  От над 5 години имам заболяване на щитовидната жлеза, което както наскоро установих, дори не е било правилно разпознато в началото. В продължение на 5 години съм лекувана наполовина (тъй като при мен има смесица от хипер и хипофункция на жлезата) само за хиперфункция. Наскоро започнах да се интересувам от алтернативите и различните възможности,за мое огромно съжаление, чак след като се появи другото ми автоимунно заболяване – псориазис. Както и многото други, попаднали на блога ти, съм ти изключително благодарна за подробната информация и споделения опит. С огромно желание и надежда да избягам от безсилието, което ме е налегнало, планирам започването на палео режима. Разбира се, имам няколко въпроса, за които ще се радвам да ме посъветваш.
  Забелязвам, че органното месо и консервираните зеленчуци са важна част от режима, но тъй като не ям такъв тип месо и вътрешности, а туршии ям много рядко (все си мисля, че в тях има захар и т.н.), бих ли могла да ги изключа напълно и да консумирам на тяхно място чисто месо и салати?
  Също така, има различни хранителни добавки и медикаменти, които приемам за щитовидната жлеза, в които предполагам има някои от гореспоменатите забранени вещества. Те биха ли възпрепятствали ефектите на режима, ако всичко друго с храненето ми е следено стиктно?
  Много благодаря предварително и желая слънчев ден! 🙂

  • Органното месо и ферментиралите зеленчуци са наистина много важна част от режима. Ето тук, във встъплението, съм обяснила защо ако ядем само мускулно месо, без органите, рискуваме да изкараме тялото си от баланс – http://www.crunchy-paleo.com/strawberry-beef-liver-pate/
   Колкото до зеленчуците – не туршиите, а домашно ферментирали, само с вода и сол и евентуално стартиращи култури за по-бърза ферментация, са тези, които се препоръчват. Туршиите са просто начин за съхранение на зеленчуците за по-дълго време, а ние искаме нещо, което е пробиотично и което лекува стомаха.
   Моите неуспешни опити с АИП се дължат точно на липсата на оздравяващите продукти – бульони, органно месо и ферменти. Както обичам да казвам, не е важно само какво ще изключиш от менюто, а и какво ще включиш.
   Медикаментите не се спират, дори да имат непозволени съставки. Единствено може да се обсъди с лекаря дали има алтернативи без въпросните съставки. Например в еутирокса има лактоза и царевично нишесте, а в л-тироксина няма, иначе активното вещество е идентично. За хранителните добавки моето мнение е, че трябва да се избягват (в по-горната статия мисля, че съм обяснила добре защо съм на това мнение) и трябва да се опитваме просто да се храним пълноценно и да оставим тялото да си свърши работата. Изключение са естествените добавки като например масло от черен дроб на треска, куркума и т.н., но в тях много рядко би имало нещо, което е забранено в АИП. Най-сигурно е да се прочетат етикетите и да се прецени дали си заслужава приемът. Например, ако една добавка съдържа глутен, то със сигурно много ще попречи на режима и едва ли ползата от нея би надвишила вредата, но ако е например лактоза при липса на установена лактозна непоносимост, то би могло ползата да надвишава евнтуалната вреда.
   И в заключение – АИП не е само хранене, а начин на живот. Погрижи си и за съня си, за достатъчното движение, престоя навън и на слънце, когато е възможно, за душата – с хоби, духовни практики, медитации, каквото ти помага 🙂

 9. Деси,ако тялото ти е ОК с приетата храна не би трябвало да имаш газове,нали?дори ако си ял определена комбинация от сурови плодове/зеленчуци,за които се пише,че предизвикват газове..когато започнах АИП нямаше и следа от тях.малко преди да започна с реинтродукцията имам всеки ден,започват след обяд.това би трябвало да е сигнал,че нещо не е както трябва,не е нормално ,нали?

  • Да, особено щом са всекидневни. Може би си променила нещо и то не ти понася съвсем добре.

 10. И аз като жената от горния пост бих се оплакала. Първите 2 месеца на АИП имах страхотно подобриние – голяма енергия, затихване на стари болежки, подобрен сън. После, обаче, нещата тръгнаха постепенно надолу. ТСХ ми беше паднало, желязото се беше повишило без добавки, Т4 и Т3 без промяна. 3 месеца след този разцвет и след няколко интродукции, ТСХ отново се е вдигнало, Т3 – под долната граница, желязото почти на дъното. Обърках се и не зная как да продължа…

  • Да не би да сте избързала с реинтродукциите? Обикновено това е проблемът, хората са нетърпеливи и не изчакват всички храносмилателни симптоми да изчезнат. В такива случай много помага воденето на дневник и много бавните и постепенни промени. Относно желязото – за да се усвоява добре то, човек има нужда от биоактивна мед, която се намира в отганното месо и в тази връзка да не би преди да сте хапвала повечко дроб, а след реинтродукциите да сте намалила количеството му? Или пък някоя от реинтродукциите не е била успешна, понякога симптомите за непоносимост към дадена храна се появяват с доста голямо закъснение или пък зависят от количеството и честотата на прием на тази храна.

 11. Здравейте Деси, благодаря за изчерпателната информация, събрана на едно място! Подготвям се да започна АИП и блогът ти ще ми служи за вдъхновение, надежда и обучение. Четох вече доста неща, но тук инфото е систематизирано чудесно. Аз съм с хашимото в хиперфункция/базедова болест – лекарите ми поставят различни диагнози. Пия тиреостатици с ужасни странични ефекти и се чудя кое е по-тежко, въпросните ефекти или симптомите на тиреотоксикозата..но както и да е, имам няколко въпроса. Аз съм на кето режим, но малко по-свободен, като цяло ще ми се наложи да спра само млечните, яйцата и някои зеленчуци и подправки, да добавя малко повече плодове. Обаче се чудя как да намеря/направя ферментирали зеленчуци и костен бульон? Това ми е голям проблем, досега много пъти се опитвах безуспешно да ги направя вкъщи, но не става..Другият ми въпрос е дали мога да се храня навън в случай, че съм сигурна в състава на това, което поръчвам? Или човек никога не може да е сигурен и е по-добре да си приготвя храна? И последно – може ли да споделиш примерно твое меню за един ден на АИП? Чаша бульон малко ли е за ден? Може ли да се издъни човек в нещо друго, освен много фруктоза, ако спазва точно позволените храни? Например да изяде твърде много протеин? Твърде много/малко храна? И какво става, в случай, че изяде нещо забранено по погрешка, рестартира ли се режимът? Поздрави!

  • Здравейте Диана! Радвам се, че намирате нужната информация в малкото ми виртуално пространство! Ферментиралите зеленчуци аз приготвям в домашни условия, с помощта на стартиращи култури, закупени от амазон, но могат да се постигнат чудесни резултати и с дива ферментация, т.е. само с вода и сол. Разбира се, човек няма как да се презапаси, трябва да се правят малки дози, през 2-3 седмици. Аз почти постоянно имам нещо сложено да ферментира и нещо, което вече е ферментирало и си стой кротко в хладилника за лесна гарнитура. Костният бульон също се приготвя лесно в домашни условия, нужни са само подходящи кокали (телешки тръбни кокали, леко запечени са най-подходящи, но може и пилешки, свински, агнешки, а още по-насите става като се добавят и телешка опашка, свински или пилешки крака, защото са страшно богати на колаген), вода, ябълков оцет и подправки по избор, но те не са задължителни. В голяма помощ за костния бульон са електрическите тенджери под налягане, бульонът става за 2-3 часа. Друг удобен вариант са уредите за бавно готвене, но при тях варенето е по 24 часа до 48 часа. Готови бульони предлагат Sunny Farm и чифлик Ливади, като също са налични през farmhopping. Храненето навън не е препоръчително, но понякога просто не може да се избегне. В такива случай е добре човек да има под ръка бетаин+пепсин и/или широкоспектърни храносмилателни ензими, та ако се получи някой гаф, да може да се противодейства навреме и да се намали негативното влияние на гафа. Аз лично много рядко съм пила бульон, предпочитам да го използвам в супи, като в началото на АИП ядях доста големи порции супа всеки ден, докато свикна да включвам много и разнообразни зеленчуци в менюто си, което по груби сметки се пада по средно 1.5 ч.ч. бульон дневно. Важното при режима е човек да не гладува, защото тялото ще намери начин да си „върне“ за глада, т.е. твърде малко храна може да попречи и да саботира успеха. Като цяло не е добре да се пада под 1500 ккал дневно. Разбира се, не трябва и да се преяжда, но когато липсват стандартните въглехидрати като хляб, паста, картофи, ориз, да се преяде е доста трудно, поне на мен не ми се е случвало, а порциите ми обикновено са доста големи. Твърде много протеин не е проблем по принцип в АИП/Палео, но може твърде бързо да засити и човек да не „смогне“ да си изяде зеленчуците за деня, а те са много-много важна част от режима. Ако се случи човек да прегреши волно или неволно, най-добре е да се опита да ограничи щетите с храносмилателни ензими или дори активен въглен, ако веднага се появят стомашно-чревни симптоми. Да, най-вероятно ще има някакъв негативен ефект върху режима, но такива неща се случват, понякога не могат да се избегнат и няма нужда човек да си вменява вина, просто продължава напред. Единствено ако при реинтродукция се появят симптоми, т.е. дадена храна не се въведе успешно, е добре да се изчака поне седмица-две преди следваща реинтродукция. И накрая – моето меню на АИП обикновено изглеждаше така: закуска – две кюфтенца, 2-3 парчета бекон, 1 ч.ч. ферментирали зеленчуци, 2 ч.ч. задушени зеленолистни(премерени сурови), доволно поляти със зехтин; обяд: малка пържола/риба/черен дроб/сърца/език + 1-2 с.л. някакъв сос, обикновено на базата на сезонни плодове, 2-3 ч.ч. задушени зеленчуци, каквито ми се намират и понякога допълнително към тях 1-2 ч.ч. сурови зеленчуци (салата), много рядко разчитах само на суровите; вечеря – супа с костен бульон и много зеленчуци, често с куркума, джинджифил и чесън. Винаги съм се стремяла храната ми да има много комплексни вкусове, с много подправки и много и разнообразни продукти, защото осъзнах, че бидейки човек, който обича храната и полето за креативна изява, която тя дава, само така ще мога да се справя с режима без да се изкушавам и това определено проработи при мен.

 12. Здравейте, Деси,
  благодаря за информацията, много ми беше полезна. Имам начални симптоми на синдром на Сьогрен с хипофункция на щитовидната жлеза и тъй като менюто ми се състои основно от кафе, млечни и въглехидрати, ще ми е много трудно да „превключа“, но предполагам с времето ще стане. Друг проблем е, че останалата част от семейството няма да яде АИП, но и стова ще се справим. Имам следния въпрос:
  Тъй като не съм свикнала да закусвам и наистина не си представям как ще ям зеленчуци и месо за закуска, необходимо ли е наистина да се яде 3 пъти на ден? Какви са недостатъците, ако пропускам закуската и реално имам едно или две основни хранения за деня?
  Благодаря за отделеното време.

  • Да, особено в началото е много важно човек да се храни редовно, след като храносмилателната система оздравее достатъчно, може да се работи към по-раздвижен график, но не и връщане към старите навици. Само с едно, дори понякога с две основни хранения за деня, човек просто няма как да си набави нужните хранителни вещества, а идеята на АИП е да се дава на тялото ежедневно изобилие от хранителни вещества. Все пак трябва да се стремим ежедневно да изяждаме между 8 и 14 ч.ч. зеленчуци, а към тях и достатъчно количество полезни мазнини и протеини. Моят опит показва, че просто изключвайки забранените храни, но непроменяйки изцяло хранителните навици и невключвайки достатъчно зеленчуци и оздравителни храни като бульон, ферментирали зеленчуци, органно месо(както и само концентрирайки се върху храната, но пропускайки другите аспекти – сън, движение, справяне със стреса, време за себе си, хобита и т.н., но това вече е друга и доста по-обширна тема), обрича АИП на провал. В началото наистина е трудно, дори изглежда невъзможно в дългосрочен план, но след 6-7 месеца човек започва да се пита какво толкова е умувал.

   • Струва ми се абсолютно невъзможно, наистина 😉 Освен това изобщо не мога да си представя човек, който е в състояние да изяде 14 ч.ч. зеленчуци или дори 8 🙂
    Благодаря за отговора.

    • Уверявам те, че е напълно възможно, тъй като от 06.01.2016 се храня 8-10ч.ч. зеленчуци всеки ден, до 14 стигам само, когато минавам на едноседмично рестартиране и карам само на зеленчуци. Супите са най-добрият приятел на начинаещия, защото в тях е изключително лесно да се скрият 4-5-6-7 ч.ч. зеленчуци и човек дори и да не разбере, че ги е изял + бонус костен бульон. Също така зелените смутита са помощник, защото и в тях отиват 1-2-3 ч.ч. зеленчук без да се усети. Ако ти е трудно да хапваш месо на закуска, първоначално можеш да опиташ със смутита, в които обаче основните съставки да са зеленчуци, най-много по 1/2 ч.ч. плод, и то не всеки ден, като им добавяш и кокосово масло или авокадо за здравословна мазнина. Разбира се, за предпочитане е високопротеинова закуска, но не всеки човек може да превключи от мекици на кюфтета от днес за утре и в това няма нищо лошо.

 13. 14 ч.ч. като грамаж колко излиза? 1ч.ч. със зеленчук колко грама да го смятам ?

  • За различните зеленчуци е различно, много зависи какъв е обемът им и каква плътността. Например зеленолистните имат много голям обем сурови, но почти никаква плътност, затова при тях 2 ч.ч. се броят за 1 ч.ч. Примери за 1 ч.ч. зеленчук- една малка до средна краставица, същото важи за морковите, тиквичките; 4-5 средни гъби, 1 малка глава алабаш, 1 малка глава червено цвекло и т.н.

 14. Здравей Деси, изчетох всичко, подготвям се от около месец. Нямам никакво автоимунно заболяване, просто ужасни храносмилателни проблеми вследствие голяма доза антибиотици за последните 5 години.В момента взимам пробиотик+пребиотик, но не помага. Постоянна болка и киселини в стомаха. При месо (пържола) нещата са ужасно трагични, съпроводени с още по-силни болки, подуване и газове.Всичко, което научих и изчетох до тук за АИП ме навежда на мисълта, че тази диета ще ми помогне, ще подобри храносмилателните ми проблеми, но след дългосрочен план, а дотогава, как ще издържа на ферментиралите зеленчуци и месо без лекарства(болкоуспокояващи за стомаха) . И друго, което ме живо интересува мога ли да подобря храносмилателните си проблеми с друга диета да не е по АИП, защото препечената филийка хляб или парче сухар доста добре ми действат.

  • Най-вероятно става въпрос за недостатъчна стомашна киселина и/или недостиг на храносмилателни ензими. В тази статия съм описала моя опит с този проблем – https://www.crunchy-paleo.com/5-ways-to-fix-gastric-acid/ Допълнително прием на суров, непастьоризиран ябълков оцет също може да помогне.

  • Здравейте, АИП не е диета, а цял протокол, създаден за оздравяване на червата и оттам цялото тяло, специално разработен е за хора с автоимунни заболявания. Идеята е с него човек изцяло да промени отношението си към храната и никога да не се завръща към предишите си навици. Да, много често при правилно изпълнение на протокола се отслабва драстично, т.е. не просто да се търсят заместители на забранените продукти(особено хляб и сладкиши), да има огромно разнообразие от зеленчуци в менюто, сладко да се хапва много-много рядко, дори и естествени захари от плодове, мед, сушени плодове.

 15. Здравейте, Деси. Хубаво е когато има с кой да споделиш проблеми и натрупан опит. Аз се казвам Боряна и съм с Миастеня гравис от три години, а от един месец и с Хашимото. За друго не знам не съм се изследвала, но съм под потенциална заплаха да развия още автоимунни. Това ме прави решителна и мотивирана да намеря решение на проблема си и от три седмици съм на строг АИП. Лошото е хич не се чувставм добре, симптомите ми рязко и доста се влошиха. Явно няма да мога да продължа с диетата колкото и да бях решила. Не знам обаче какво да направя – да върна всичко обратно в менюто едва ли е решение, да остана така също не е защото явно нещо или неща от хранита ми липсва. Възможно е просто и периода да е лош, тъй като есента и началото на зимата за мен е труден период, но именно това, че много хора пишат, че са се почувствали добре още първите дни ме накара точно сега да опитам, когато заболяването се влошава. Вие пишете, че не сте успяла от първи път с протокола, но какво направихте – върнахте храни и после отново ги изключихте или … Ще съм благодарна да ми пишете, защото съм в един лабиринт и не знам къде е изхода. Не знам как да продължа с храненето изобщо. Благодаря и лека вечер.

  • Здравейте! Възможно е симптомите Ви да се дължат на детокс, при доста хора в началото има период на драстично влошаване, който трае от 2-3 дни до седмица-две (аз самата не съм имала такъв период, но всичко е строго индивидуално).
   Моите АИП провали бяха абсолютни и тотални, т.е. започвах премахвайки всичко забранено и до максимум месец се връщах към предишните си навици. Не съм планирала да спирам протокола, но просто се подвеждах по глада си за нездравословни храни и това съчетано с лошо планиране на храненията, просто се превръщаше от АИП в абсолютно безразборно включване на всички забранени групи, че даже и пакетирани/силно преработени храни. В никакъв случай не препоръчвам подобно залитане!

   В такива случаи на бавно подобрение или влошаване, различно от детокс симптомите, винаги задавам въпроса дали са включени достатъчно зеленчуци (8 до 14 ч.ч. на ден), дали има достатъчна двигателна активност (по-голямата част от деня трявбва да се прекарва в изправено положение или в движение, седенето не е добре да е над 3 часа през будната част на деня) и дали има достатъчно сън (абсолютен минимум 8 часа). Обикновено това са нещата, които играят много важна роля в това режимът да проработи.

   Ако АИП не Ви понася обаче, можете да пробвате първо Палео храненето (АИП + ядки + яйца + зеленчуци от семейство Картофови), като за начало можете да оставите и някои от млечните – например кисело мляко, сирена, заквасена сметана, стига да имате възможност да си ги набавяте от производител, защото тези от магазина са доста далеч от философията на Палео храненето.

 16. Здравейте, Dessy,
  Бих искала да помоля за съвет, от 3 седмици съм на АИП, тъй като бях диагностицирана с Хашимото, следвах вашите стъпки, започнах само на супи и костен бульон, но имах проблеми с пукане и къркорене на червата и съответно разстройство. След това реших, че явно не ми стига хранат и започнах с органното месо, заленчуците, пържолите и трушията. Имах подобрение и симптомите поизчезнаха, но се появиха киселини и газове, за това започнах да приемам супер ензимите на Now, както и добавих магнезий вечерно време и нещата се пооправиха, но уви за кратко. От няколко дена къркоренето се завърна, пак придружено с разстройство. Сутрин приемам за закуска смути от спанак и банан, добавям кокосово мляко или масло + добавката на Надя Петрова One. Явно някъде бъркам, предполагам, че е закуската, но не съм на 100% сигурна.
  Благодаря за страхотния сайт, който сте разработили, наистина много помага!

  • Здравейте! Първо да поясня – аз не съм започвала АИП на супи и бульони, това е започване по ГАПС, а не по АИП и аз лично не го одобрявам и препоръчвам в повечето случаи. Според мен закусквата Ви не е много подходяща – препоръчително е закуската да е високопротеинова, а в смутито няма никакъв протеин, а напротив – доста въглехидрати. Опитайте няколко дни да хапвате кюфтенца/пържоли и по чаша бульон за закуска, придружени със задушени зелении и малко позволени кореноплодни, също за предпочитане термично обработени.
   Също така, аз съм много против комбинирани добавки и най-вече такива, които съдържат желязо, защото в комбинираните добавки почти винаги с съчетават антагонисти, т.е. витамини и/или минерали, които не трябва да се приемат заедно, а за желязото съм на мнение, че няма човек, който да има нужда да го приема като добавка, а просто трябва да впрегне организма си да го ползва правилно. Това, разбира се, е лично мнение и не ангажирам с него.

 17. Здравейте, дъщеря ми е на 9 г. след прекарен вирус , който премина в краткотраен миозит , но остана с високи общи антитела 1:640. Няма диагноза за автоимунно заболяване, но много ме притесняват антителата. Удачна ли е диетата за дете и за колко време?

  • За деца толкова ограничения без наличието на силна симптоматика по-скоро не биха били добра идея, но може би някакъв по-лек вариант на Палео диетата, т.е. всичко позволено в АИП + яйца, понякога ядки, зеленчуците от семейство Картофови, като по Ваша преценка може да махнете или оставите млечните, но ако ги оставите е добре да са възможно най-изчистен вариант и по-скоро кисело мляко, сирене, кашкавал, и то от сигурни източници, не от магазинната мрежа.

 18. Здравейте, Деси,
  поздравления и благодарност за прекрасния сайт и помощ.

  Моля за съвет, тъй като аз съм вегeтарианец от години (с Хашимото).
  Т.е. от АИП-диетата, аз не мога да приемам месо и месни бульони.
  Риба консумирам редовно.
  Трябва ли да компенсирам липсата на месо с повече рибни продукти или ще ме посъветване нещо друго.
  Не мисля, че мога да се върна към яденето на месо.

  • Мило момиче, а от къде ще получиш колаген??? Практически колагена помага да се спре пропускливостта на червата…. Избирай или ще си вегетарианец или ще си здрава…

 19. Здравейте,

  Изчетох статията и коментарите до тук. Има ли някой с автоимунно заболяване на червата като болест на Крон или улцерозен колит, който е опитвал хранене по АИП?

  Благодаря!

 20. Здравейте,
  Започнах АИП от няколко дни.Имам въпрос:Изключваме глутена,царевица и ориз също не може,а безглутеновите курабийки и хляб са от царевично и оризово брашно.В крайна сметка позволени ли са тези безглутенови продукти?

  • Не, не са позволени. Ако в състава на дадена храна има забранен продукт, то и тя е забранена.
   Единствените позволени брашна и нишестета във фазата на строг АИП са брашно от касава, нишесте от тапиока, нишесте от арарарут, нишесте от кудзу, брашно от земен бадем (tigernut, чуфа), брашно от рожков (то е по-скоро заместител на какаото), брашно от сладък картоф, брашно от банани за готвене (plantain), кокосово брашно.
   Като цяло печивата се препоръчва да се сведат до абсолютен минимум (например 3-4 пъти годишно) или изцяло да се избягват, заради ниската им хранителна стойност и високата степен на преработеност на продуктите.

 21. Добър вечер! От две години съм с Хашимото и до скоро не бях запозната с АИП.Когато ми откриха болеста просто ми казаха да си пия Еутирокса и мога да живея до 90 години 😉 Но напоследък усещам неприятните последствия от диагнозата.Мисля да започна АИП ,но холестерола ми е завишен малко над 7. Удачно ли е да прилагам АИП в такъв случай? Могат ли да се приемат ензими (например таблетки папая + банан)? Позната сподели ,че доста добре са се повлияли болките в краката и ставите след прием на бромелаин! Пия таблетки хуск след всяко хранене ,изписа ми ги гастроентеролог ,могат ли да се пият и при АИП? Работя около 8-10 ч. на ден на крак и понякога получавам като пристъп на хипоглекимия ,хапвам нещо сладко ( по принцип не обичам сладки изделия,но си налагам ) и искам да попитам – сутрешната високопротеинова закуска дали ще повлияе на тези моменти (особенно през лятото)? Благодаря ви за това ,че споделихте своя опит и искренно се надявам да има добри резултати и при мен .Хубава вечер ви желая !

  • Здравейте! Първо за хипогликемията – тя обикновено е в резултат на прекалено много въглехидратите на едно хранене и не достатъчно протеин и мазнини. След високопротеинова закуска вероятността кръвната захар да „играе“ през деня е много минимална. Съпругът ми е с диабет и с АИП/Палео хранене изцяло елиминира пиковете и спадовете в нивата на кръвна захар.
   За холестерола – най-новите проучвания доказват, че тази мания от предходните десетилетия, че завишеният холестерол е проблем, е била много погрешна. Истинският проблем за сърдечното здраве са триглицеридите, които се покачват при прекален прием на прости и преработени въглехидрати като зърнени, хляб, захар, както и на трансмазнини – например маргарин, а не на полезни мазнини като зехтин, авокадо, кокосово масло, че дори и сланина/мас.
   Ензими могат да се приемат, ако смятате, че имате нужда. Хускът не е АИП, нито Палео и е добре да се избягва, а нужните фибри за деня могат да се набавят от зеленчуци, особено кореноплодни.
   Пожелавам Ви успех и ако имате още въпроси – насреща съм!

 22. Здравейте и благодаря за усилието и вдъхновението. И аз да попитам за идеи на заместители на месо, тъй като съм вегетарианка. Мисля да пробвам със сьомга, авокадо и повече зехтин, а какво би било подходящо за бульон? Ще съм благодарна за идеи.

  • АИП е възможен и без месо, но не и без риба и морски дарове, така че щом хапвате от тях, не би трябвало да имате проблем. Бульонът може да се приготвя от риба – кости и глави, например.

 23. Здравейте! Тепърва се запознавам с АИП и го разучавам с идеята да го започна. Ето защо предварително се извинявам за глупавите си въпроси, които ще задам. Не разбрах как да започна АИП: с бульони и супи или с хранене само с разрешените храни? Какво представлява този костен бульон, за който чета от няколко места? Поне 3 месеца трябва да съм на строга елиминационна фаза, преди да започна да въвеждам храните по ред? Благодаря Ви предварително!

  • Започването с бульони и пасирани зеленчуци е подход от ГАПС диетата и реално няма нищо общо с АИП. Във всички АИП книги започването е описано като или пълно изключване на всички забраненени храни изведнъж, или на етапи, като най-лесно е да се следва схемата за реинтродукция, но в обратен ред – т.е. първо се изключват всички забранени храни, които са извън списъка за реинтродукция – глутен, захар, зърнени, след това се премахват храните от фаза 4 и т.н. Най-добре е елиминационната фаза на АИП, т.е. когато абсолютно всички забранени храни са елиминирани, да продължи до постигане на ремисия, но е приемливо да се продължи и по-кратко време, стига храносмилателната система да се излекува до толкова, че да няма симптоматика като газове, подуване, дискомфорт, тежест и т.н и много важно е симптоматиката на автоимунното заболяване да напълно изчезнала или много добре контролирана, като има хора, при които това може да отнеме и година, че и повече. Минималното време за елиминационната фаза е 1 месец, но много рядко това е достатъчно. След като се стигне до задоволително оздравяване или ремисия, се започва с въвеждането на храни според списъците за реинтродукция и съответните фази. Не е задължително да се въвеждат всички храни от списъците, човек може да се ограничи само с тези, които обича/възнамерява да консумира по-често.
   Костният бульон са кости, най-често тръбни или хрущяли/стави (с много костен мозък и колаген), варени продължително време (24-48 часа в обикновена тенджера/уред за бавно готвене или 2-5 часа в тенджера под налягане) с малко оцет и по желание зеленчуци, позволени подправки и сол. По костите може да има и месо (например джолан), може да са сурови или предварително запечени (от телешките например бульонът е значително по-вкусен, ако са предварително запечени за кратко във фурна).

   • Благодаря Ви много за ясната и подробна информация! Ако може да Ви попитам още едно нещо: има ли ограничения в количествата храна, които ще консумираме? Разбрах, че главно плодовете се ограничават до 1 дневно заради количеството фруктоза.

    • Ограничения има за плодове, мед, кленов сироп, кокосово брашно, кокосово мляко, позволените нишестета, както и някои други храни. Можете да откриете с кои храни не е добре да се прекалява в разширения АИП списък в графа „Да, но умерено“ – https://www.crunchy-paleo.com/aip-extended-foods-list/
     Идеята е да не се прекалява със сладкиши и печива, та дори и такива с позволени съставки. Иначе можете да си хапвате неограничено количество от всички позволени зеленчуци, докато се заситите. Важно е да не изпитвате глад, за да не се изкушите да посегнете към нездравословни продукти.
     За предпочитане е да се консумират 3 големи порции, на интервали от около 4 часа, без междинни хранения, за да има време храносмилателната система да се справи с поетата храна.

 24. Здравейте! Благодаря Ви за блога и ентусиазма с който помагате.С Хашимото съм, завишени стойности на ТСН. Наднормено тегло, косопад, чупливи нокти, запек и за всичко което се сетите. Решила съм да започна с АИП, но жлъчният ми мехур е отстранен. При това положение мога ли да приложа АИП? Ще ви бъда безкрайно благодарна, ако ми отговорите!

 25. Здравейте, и хляб от лимец ли не може. Аз съм вегетарианка, млечни животински и яйца не консумирам, само риба понякога. Ще се справя ли. Един месец съм на риба. TSH-5.25, TAT-163, MAT-192. Благодаря.

 26. Здравейте, от три години съм с диабет Тип 1 и тереоидит на Хашимото, към момента 4ти месец бременност. Въпросът ми е подходящ ли е момента за преминаване към този режим по време на бременност?

  • Най-добре е да се посъветвате с лекуващия Ви лекар, но като цяло такива генерални промени биха били твърде стресиращи за бременна. Може би засега е най-добре просто да се придържате към естествени храни – без полуфабрикати и пакетирани храни от типа на чипсове, бисквити, вафли и т.н., както и да ограничите или премахнете добавената захар от диетата си, ако вече не сте направила тази крачка, а по-ограничаващите режими да оставите за след раждането и кърменето, ако възнамерявате и имате възможност да кърмите.

 27. Здравейте,имам автоимунно заболяване на черния дроб откриха го случайно при ехография на корем се видя уголемен черен дроб с фиброзна структура . АСАТ и АЛАТ бяха 1400-1600 при норма 44
  От тогава взема преднизолон кортико и имуран всеки ден така резултатите са в норма вече от 1,5 год. но много напълнях, коремът ми се подува и се чувствам на моменти без грам енергия.
  Не пуша, не пия газирано алкохол много рядко и много малко,пия едно кафе на ден с малко мед и единствено се изкушавам от шоколад и тестени домашно приготвени.
  Бихте ли ми казали подходящ ли е АИП за мен основната ми цел е намаляване на тегло и спиране на лекарствата?

  • АИП като цяло е подходящ за всички автоимунни заболявания, но тъй като при него се консумират доста мазнини, ако имате проблем с жлъчката, може да се наложи прием на добавки като храносмилателни ензими и/или волска жлъчка като заместител на собствената, а може и принципите на АИП да се окажат неподходящи за състоянието Ви. Не мога да дам компетентно мнение дали протоколът ще Ви се отрази добре, тъй като не съм запозната в детайли с историята на заболяването Ви, най-добре би било да се консултирате с лекуващия Ви лекар дали такава промяна в храненето е подходяща за Вас в този момент и как точно да започнете спирането на кортикостероидите, ако е възможно (а симптомите, които описвате, звучат като странични ефекти от дългосрочен прием на кортикостероиди).

 28. Здравейте Деси,
  Диагнозата ми е Хашимото + витилиго. Преди няколко дена попаднах на Вашия блог и започнах да чета по темата и да мисля доколко ще мога да спазвам режима. Ако правилно съм разбрала Палео режим и АИП протокол са различни неща? Само Палео режимът достатъчен ли е за пълно оздравяване или АИП протокола е задължителен, ако искаме пълно излекуване? Тъй като спазването на този режим е сериозна стъпка, която все още обмислям, има ли смисъл първоначално да изключа например хляба и всичко съдържащо глутен, с цел по-плавно и лесно преминаване към режима?
  Освен това синът ми, който е на 14 г. е с прахова алергия. Този протокол ще повлияе ли на неговото заболяване?
  Предварително благодаря!

  • Здравейте! Палео и АИП не са едно и също нещо, но са подобни. Накратко АИП е Палео без яйца, ядки, семена и зеленчуци от семейство Картофови (домати, патладжани, чушки, картофи, тютюн, годжи бери и др.)
   Разбира се, че има смисъл да започнете с мънички стъпки, ако така ще Ви бъде по-лесно и по-малко стресиращо. Всяка промяна е важна и се брои, колкото и малка да е тя.
   А за момче на 14 години, според мен АИП би могъл да бъде ненужно ограничаващ. За него може би по-лек Палео режим, които включва ферментирали млечни продукти, варива и дори псевдозърна, би бил по-подходящ. Дори „стандартно“ хранене с изцяло премахнати преработени храни, полуфабрикати и добавена захар може да се окаже достатъчно. Все пак това е организъм, който в момента расте и се развива.

 29. Здравейте! От един месец спазвам АИП. Отначало се почувствах чудесно. По-бодра съм (дори и без кафе, което никога не ми се беше случвало досега). Проблемът ми е, че от два-три дни стомахът ми не се чувства добре. Червата ми къркорят, не знам от месото или от повечето зеленчуци, които ям. Появи се запек. Чувствам се гладна, дори да съм яла месо и за обяд, и за вечеря. Отделно се притеснявам от консумацията на толкова месо. Доста отслабнах, а аз не целя този ефект, защото нямам нужда. Купих си Бетаин хидрохлорид с пектин, но не мога да разбера дали е подходящ за мен. Пия само по едно хапче на ден и май не чувствам никаква промяна. Да го продължа ли? Пия и магнезий, селен и вит.Д (имам много нисък кръвен резултат и ми е предисан от лекар). Възможно ли е този режим да не е подходящ за мен? Преди да го започна не съм имала никаъв проблем със стомаха и червата, освен понякога запек.

  • Ядете ли поне 8 ч.ч. зеленчуци на ден? Може да имате и допълнителни непоносимости – неща, които са АИП, но на Вас лично не Ви понасят. Можете ли да свържете неразположението с определен продукт или определен вид термичка обработка/липсата на такава? Може причината да е в прекален прием на сурови зеленчуци или пък точно обратното – пресготвени зеленчуци. Може и приемът на фибри да не е достатъчен. Опитайте да увеличите скорбялните зеленчуци – сладки картофи, тиква, както и наблягайте повече на тези с високо съдържание на фибри – брюкселско зеле, броколи, артишок. Това са само някои от нещата, които най-често се явяват като проблем.
   Бетаинът не се взима като обикновена добавка, а при нужда, най-често с високопротеинови хранения и при наличието на проблем се взима с всяко високопротеиново хранене. Дозата се определя по начина, описан в точка 2 от тази статия – https://www.crunchy-paleo.com/5-ways-to-fix-gastric-acid/
   АИП много рядко е неподходящ или противопоказен при възрастни, но пък много често, да не каже абсолютно винаги, изисква допълнително нагаждане спрямо индивидуалните нужни и моментното физическо състояние. Това изисква постоянно активно самонаблюдение и дори в един момент човек да успее да нагоди всичко перфектно, след месец например може да се наложи да се преразгледа всичко отново, тъй като организмът е динамична и постоянно променяща се система. За съжаление още не е открита формула, по която лесно да си пресметнем всички променливи, затова се налага да търсим решението на принципа проба-грешка.
   Надявам се съм Ви била полезна.

 30. Здравейте, с диагноза улцерозен колит съм,АИП храненето подходящо ли е за мен? Какво ще ме посъветвате? Благодаря Ви!

  • Здравейте! В интернет пространството съм срещала доста хора с улцерозен колит, които спазват АИП или Палео и имат значително подобрение (много от тях дори са избегнали операции с протокола). Дори има направени, изследвания, които показват, че 73% от пациентите със синдром на раздразненото черво в следствие на улцерозен колит или болест на Крон, постигат пълна ремисия с АИП за 6 седмици – https://chriskresser.com/aip-for-ibd-the-paleo-autoimmune-protocol-and-inflammatory-bowel-disease/. Но не мога да дам компетентно мнение дали на Вас лично ще се отрази добре – зависи от моментното физическо състояние, колко стриктно се спазва протокола по отношение на храненето, но също така и сън, физическа активност, стрес, прием на медикаменти.
   Ако английският не е проблем, този блог е на момиче, избегнало премахване на дебелото черво чрез индивидуален режим, базиран на Палео и ГАПС- https://empoweredsustenance.com/about-2/
   Пожелавам успех!

 31. Благодаря Ви! Месец вече спазвам режима,чувствам се много добре,избягвам ферментирали храни,пия пробиотик,храносмилателни ензими + някоя хранителна добавка. Преди да почна АИП също бях добре,но сега се чувствам още по-добре!
  За в момента ферментиралите храни не ми понасят. Продължавам напред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.