Не се вкисвай или 5 начина да подобрим качеството на стомашната киселина и жлъчката си

IMG_5897

Спомняте ли си уроците по билогия от 8-ми клас? Там на дълго на широко се разказваше как се случва храносмилането, къде и какви ензими са нужни за разграждането на трите основни групи храни, че pH-то на стомашната киселина е около 1 до 3 (много силна киселина). На теория всичко звучи много добре, но когато теорията срещне практиката в лицето на днешното ежедневие, наситено със стрес, силно преработени храни, пълни с химия и обездвижването, изведнъж тялото ни забравя уроците по билогия. Недостигът на стомашна киселина или намалената й киселинност са често срещани проблеми, които обаче още по-често не се откриват.

Ако имате автоимунно заболяване, то 99% е сигурно, че имате проблем с концентрацията на стомашна киселина, а и с усвояването на мазнините. Симптомите са много прозаични и рядко им се обръща внимание – киселини (казвате си, че сте яли нещо, което не ви е понесло), чувство за тежест (сигурно съм преял), газове (е, на всекиго се случва, де), сънливост след хранене (след хапване една дрямка си е съвсем в реда на нещата).

До какво води обаче хроничният недостиг на стомашна киселина? До невъзможност за усвояване на хранителните вещества, до разстройване на чревната флора и съответно до хроничен запек или диария, до синдром на пропусклите черва и хранителни алергии. Ако към това добавим и проблеми с усвояването на мазнините, които пък водят до хормонални дисбаланси (особено при дамите), жлъчни камъни и дисфункция на жлъчния мехур. В крайна сметка, ако неглижирате тези състояния достатъчно дълго, се стига до хронични, най-често автоимунни заболявания. В интернет има доста сайтове със съвети как да тестваме в домашни условия дали имаме проблем със стомашната киселина. Един от най-лесните е със сода бикарбонат (до колко е точен, не мога да коментирам).

Ето как да подобрим качеството на стомашната си киселина и да подобрим усвояването на мазнините:

 1. Витамин U – това всъщност не е витамин, а ензим, който се открива в суровото зеле. Лесно решение е да се пие сок от сурово зеле, но ако имате проблеми с щитовидната жлеза и особено хипотироидизъм, това никак не е препоръчително, заради съдържащите се в него вещества, причиняващи гуша. На помощ тука идва една хранителна добавка – Гастразим. Това са средно големи зелени хапчета, от които се взима ударна доза за около 10 дни. Аз пиех по 6 хапчета на ден, 3 сутрин след ставане и 3 вечер преди лягане. След 2 дни усетих значително подобрение – стомахът не ми се подуваше след хранене и не чувствах тежест. Всъщност гастразимът потушава възпалението на стомашната лигавица и по-този начин способства за по-адекватна секреция на стомашна киселина.
 2. Хапчета бетаин хидрохлорид и волска жлъчка – не, това не е рецепта от вещерски гримоар, а хранителни добавки. Макар и с поправена стомашна лигавица, ако сте в началото на вашето целебно пътешествие, най-вероятно стомашната ви киселина все още не е достатъчна или не е достатъчно силна за адекватно храносмилане. Но няма страшно, на помощ идва Betain HCL и Пепсин. Това е добавка, която съдържа основната съставка на стомашната киселина – солна киселина, под формата на бетаин хидрохлорид и пепсин, извлечен от прасета, който е ензим нужен за разграждането на протеините до аминокиселини (по принцип се секретира от стомашните жлези в неактивна форма и се активира от солната киселина). С тази добавка човек трябва да е внимателен. Никога не отваряйте капсулите, поглъщайте ги цели. За определяне на нужната доза вземете една средно голяма пържола, хапнете няколко хапки и вземете едно хапче. Продължете с още няколко хапки от пържолата. Хранете се бавно. Ако след няколко минути усетите загряване в областта на стомаха (вляво под гръдния кош), честито, вие произвеждате достатъчно и концентрирана стомашна киселина. Ако не усетите нищо, вземете още една таблетка и продължете бавно да хапвате пържолка. Повтаряйте, докато не усетите затопляне в стомаха. Броят таблетки, които сте взели минус 1 е вашата доза от тази добавка. Взимайте я при всяко високопротеиново хранене (ако хапвате просто плод или нещо дребно, няма нужда от нея). В началото аз взимах по 2 таблетки с всяко хранене, след около 3 месеца намалих на 1, а сега вече не взимам никакви, само в редки случаи, когато ям извън къщи. Другата добавка – волска жлъчка, подпомага усвояването на мазнините. От нея се взимат между 1 и 5 таблетки на хранене, като не е препоръчително да се взима повече от 2-3 месеца, за да не привикне тялото. Аз взимах по две таблетки като все още понякога, особено когато ям по-мазно свинско, се налага да взимам.
 3. Не се бойте от солта. Сигурно сте чували колко вредна е солта. Готварската сол, извлечена по химичен начин, съм напълно съгласна, но за морската или хималайската сол – абсолютно не! Има много изследвания, които доказват, че всъщност ниската консумация на натрий е много по-опасна от прекомерната, като дозата, която се смята за прекомерна е практически непостижима, ако се храним с чиста храна. Хапвайки сол ние набавяме хлор, който е нужен за образуването на солната киселина (HCl).
 4. Яжте на спокойствие – нито стомашна киселина, нито жлъчка се синтезират достатъчно добре, ако докато ядете, гледате телевизия, сърфирате в интернет, ровите си по телефона или хапвате на крак. Тялото трябва да бъде в парасимпатичен режим, за да може да храносмила правилно. За да влезе в такъв режим, е нужно да се концентрираме върху храненето, върху дъвченето на храната, вкуса, консистенцията. Сложете си вкусния AIP обяд в хубава чиния и му се насладете. Така отделяте и време за себе си и семейството и намалявате стреса. Това сигурно е най-сложната стъпка, защото винаги има толкова много за вършене, но за 30-40 минути, през които ще се насладите на храната, няма пък да свършите кой знае какво, а само ще инвестирате в здравето си (един съвет, който трябва да давам и сама на себе си доста често).
 5. Не пийте вода 30 минути преди хранене, докато се храните и 30 минути след хранене. Така разреждате стомашната киселина и тя не може да си свърши работата. Ако не можете да издържите без течности по време на хранене, заложете на костен бульон, воден кефир или комбуча и отпивайте малки глътки и на често, вместо по-голямо количество на веднъж.

Полезни връзки:

 1. http://empoweredsustenance.com/heal-low-stomach-acid-naturally/
 2. http://empoweredsustenance.com/fat-malabsorption/
 3. http://www.thepaleomom.com/what-is-leaky-gut-and-how-can-it-cause/

10 коментара

 1. […] Открих и лекувам недостига на стомашна киселина и проб…– подува ли ви се стомахът след като сте похапнали пържола? Доспива ли ви се след ядене? Става ли ви тежко дори реално да не сте прекалили с количеството? Имате ли киселини често? Имате ли болки отдясно под гръдния кош? Да? Най-вероятно имате недостиг на стомашна киселина и проблем с усвояването на мазнините, а това са предпоставки за развитие на хронични заболявания (особено автоимунни). […]

  • Безкрайно Ви благодаря, че сте споделили Вашия опит! Взех си Betain на Solgar и го пия от 4 дена. Веднага получих облекчение на болката от дясно и тежестта в стомаха. Утре ще ми доставят сироп с витамин U и ще включа и него. Това, което Вие ползвате го няма на пазара, а в Бг само витамин U ще има след 2-3 месеца – така ми казаха, затова взех каквото се намира в момента.

   • Много се радвам, че опитът ми е бил полезен. Наистина, когато човек има недостатъчна стомашна киселина, бетаинът веднага се отразява много положително. За съжаление наистина гастразим много трудно се намира, а на нашия пазар дори го няма никакъв (което според мен е груб пропуск), но може до някъде да се замести с ежедневна употреба на кисело зеле и най-вече на сок от него. А за който няма проблеми с хипофункция и сок от прясно зеле би свършил страхотна работа.

    • Намерих от къде да поръчам vitamin U http://www.myvits.com/product.aspx?id=901
     заедно ли ги взимате с Betaine, защото за вит.у пише, че се взима при излишък на солна киселина, киселини в стомаха, кисел стомах, язва, рефлукс, а Betaine добавя солна киселина?

     • Могат да се приемат в един и същи ден, но не по едно и също време. Гастразимът се взима в голяма доза, за кратко време, сутрин и вечер (както съм написала, аз взимах по 3 таблетки сутрин на гладно и по 3 вечер, непосредствено преди лягане, в рамките на 10 дни, но може да се качи и до 5 таблетки). Всъшност киселините обикновено се причиняват от недостиг на стомашна киселина, а не обратното, затова и гастразимът спомага и за това, не действа като намалява секрецията на стомашна киселина, а като успокоява чревната лигавица и лекува пропускливостта на червата. Бетаинът се взима само с храна, за да подпомогне храносмилането, обикновено за период от месец-два, след което се дава почивка, за да не привиква организмът и да става ленив.

 2. […] Носете си хранителна добавка с бетаин хидрохлорид и пр…– тъй като е вероятно да имате отклонения, едно-две хапченца бетаин хидрохлорид ще помогнат на храносмилането ви и ще ви спестят главоболия по-късно, а пробиотиците ще поддържат чревната флора в добро състояние през цялото пътуване. […]

  • Виждала съм го като съставка на няколко формули за стомашно здраве, но заради многото други съставки, не бих ги препоръчала. Чист витамин U съм намирала само в един български сайт, но не съм поръчвала от там и не мога да кажа дали е добър, а и за съжаление на този сайт не е описано какво точно съдържат таблетките или пък количеството активно вещество.

 3. Здравейте.Преди 3 седмици ми диагностираха хипотиреоидизъм.Започнах с левотироксин.Заедно с него и стомаха започна да ми се подува и да ми става тежко след хранене.Потърсих информация за симптомите и причините и попаднах на вашата публикация.Много добра,подробна и изчерпателна.Благодаря ви.
  Имам желание да започна хранене по AIP paleo и се приготвям за това.
  Тези хранителни добавки които предлагате например -волска жлъчка има ли друго име напр.Taurin?Откъде могат да се купят,поръчат хран.добавки,които предлагате?Аз живея в Норвегия,тук е много ограничено предлагането на хран.добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.