5 здравословни хранителни навика или как да продължа да се храня здравословно, когато първоначалната еуфория от промяната премине?

Декемврийското предизвителство се оказа много ползотворна задача и определено провокира размисли. Темата за днешния седми ден – 5 хранителни навика, ми напомни, че с много от вас сме си говорили, че започването на АИП или Палео (или каквато и да е по-радикална промяна на начина на хранене) е лесно, но след като еуфорията от новото премине, вероятността човек да се изкуши и да захвърли всички положени усилия е много голяма.

Затова реших да опиша петте навика, които и до ден днешен ми помагат да се придържам към здравословно и балансирано хранене и да се чувствам по-добре, откогато и да било.

Навик №1: Планирам менюто за всяка седмица

На първо място определено поставям планирането на седмичното меню, защото смятам, че е в основата на преминаване към по-здравословен и балансиран начин на живот. Това е един навик, който изградих със започването на АИП преди почти 3 години и открих, че много улеснява ежедневието ми. Освен това, когато имам изготвен план, съм спокойна, че няма да се окажа в ситуация да съм гладна и да посегна към нещо нездравословно. Друг плюс на планирането на менюто е това, че човек знае винаги кога какво е ял (дори колко) и ако случайно получи някакви неочаквани симптоми, много лесно може да проследи дали това се дължи на някоя конкретна храна.

Аз ползвам RealPlans за планиране, но почти нито една рецепта от основните там не ми допада, затова винаги, когато имам свободно време, си търся рецепти по мой вкус из книги, списания, блогове или пък си измислям мои си рецепти и ги въвеждам в рецептурника на сайта (вече имам над 300 въведени рецепти там). Също така рядко оставям самият сайт да ми изготви менюто, предпочитам сама да си го структурирам, но ако на някого не му се занимава, винаги може да се възползва от автоматичното планиране. Разбира се, не е задължително да ползвате специални сайтове или софтуер за планиране, може да ползвате и старомодни, но сигурни методи като тетрадка и молив. Не е нужно и да планирате някакви сложни и завъртяни ястия и можете да структурирате нещата така, че да трябва да готвите само 3-4 пъти за цяла седмица и все пак менюто ви да е разнообразно и питателно. Например, аз напоследък нямам много време за готвене, но обичам всяко хранене да ми е с прясно приготвена храна и готвя по три пъти на ден – с или без време. Затова, когато другите задължения се натрупат, се спирам на много лесни за приготвяне неща, които не отнемат повече от 10 минути за подготовка и 30-40мин. за приготвяне. Което пък ме отвежда към

Навик №2: Залагам основно на много разнообразни зеленчуци, според сезона

Многократно съм споменавала, че е много важно човек да яде достатъчно зеленчуци, а в стриктни режими като АИП дори е задължително, за да не се чувства човек ограничен и да не гладува – добра практика е да се ядат по поне 8 ч.ч. зеленчуци на ден. А и какво по-лесно от това да нарежеш няколко зеленчука, да им сложиш малко мазнина, сол и подправки и да ги сложиш във фурната да си се печат на спокойствие – в последните няколко седмици, храненето ми след тренировка е винаги такова, различни печени зеленчуци всеки ден + някакъв източник на протеин. Много любимо ми е да избирам по един зеленчук от всеки цвят на дъгата и да ги пека в редички. Не само, че е вкусно и питателно, ами и радва окото, а знаем, че хората се храним първо с очите.

Навик №3: Избирам си един ден в месеца, за който си планирам някакво лакомство

За хората храната често да се ползва за мотиватор и се гледа на нея като на награда – докато порастваме, волно или неволно, в нас се закодира идеята, че „ако изкараш шестица, ще те заведа на торта в сладкарницата“ или „ако успешно приключиш 5к бягането, може да се наградиш с кексчета с глазура“. Всъщност аз въобще не одобрявам тази идея на храната да се гледа като на награда за добро поведение, но въпреки това си позволявам веднъж на месец да гледам на нея точно така. Когато човек си обещае сам на себе си, че еди коя си събота например ще си направи любимо лакомство, се случват следните положителни неща:

  1. човек се чувства по-свободен и ограниченията през останалото време не му се струват толкова притискащи;
  2. появява се приятно чувство на очакване на нещо хубаво (все едно всеки месец си дете на 5 годинки, което очаква Коледа);
  3. когато човек знае, че скоро ще може да се наслади на нещо любимо, е по-малко вероятно през останалото време да посегне към нездравословни опции, дори да е само от съображения да не развали удоволствието,което предстои.

Освен това този един ден в месеца, в който си позволявам такова“пиршество“, превръщам и в нещо като терапия – както разбрахте от ден 4 на предизвикателството, от него си правя ритуал с горещо кафе, нещо вкусно, разглезващо, но възможно най-здравословно и увлекателка книга, а понякога и филм.

Навик №4: Много внимателно чета етикетите на всичко, което купувам в опаковка 

Въпреки че предпочитам да купувам основно неща, които не идват в опаковка като пресни зеленчуци и месо, понякога се случва да взема нещо пакетирано, в буркан или консерва. В такива случаи винаги много внимателно прочитам етикета и съм си измислила правило, че ако в състава на нещо има повече от 5 съставки или пък имената на съставките звучат като отговор на въпрос в час по органична химия, то това нещо бива връщано на рафта, където е било. За съжаление, не винаги можем да избягаме от „предимствата“ на съвременната хранителна индустрия, но пък е важно да не се самобичуваме, ако изядем 5 маслини в саламура, съдържаща лимонена или млечна киселина. Казвайки това можем да направим плавен преход към

Навик №5: Не се обвинявам, ако залитна от „правия“ път

Здравейте! Аз съм Деси и съм перфекционист. Винаги ми е било трудно да постигам умереност в областите, които истински ме вълнуват и са ми важни. Искам нещата да се случват перфектно, да вървят по строго определен (от мен) ред и да не се отклоняват, искам да мога да изпипам всеки мъничък детайл до съвършенство. Ако се случи нещо непредвидено и наруша това, което предварително съм намислила в най-малки подробности в главата си, не е изключено просто да захвърля всичко. Това особено много важи за храненето, което е и една от причините да не успея да доведа АИП до край няколко пъти. Просто започвам протокола, променям храненето, но се случва… животът и стъпвам в страни, след което започват самообвинения, самонаказване и в крайна сметка пълно отказване от всичко постигнато до момента. Затова придобиването на този навик ми беше най-трудно, дори бих казала, че все още не е устойчиво изграден, въпреки голямата борба с цялото ми същество, но пък и считам, че е най-важният. А и не можем моментално да постигаме всичко, за някои неща трябва време и труд 🙂

Разбира се, следва да се прави разлика между това да залитнеш от време на време и да не се обвиняваш и това да направиш самите залитания навик. На това да бъдеш по-малко критичен или по-скоро критичен в по-здравословни граници, към себе си не трябва да се гледа като на картбланш да правиш глупави и импулсивни избори постоянно, за които да имаш готово извинение.

Храненето трябва да е приятно изживяване. Чрез храната ние даваме енергия на тялото си да функционира и да ни служи така че да можем да се наслаждаваме на нещата, които обичаме. Изяли сте 5 шоколадови бонбона? Ами, хубаво, изяли сте ги, били са ви вкусни, не разваляйте вкуса им с горчилката на самообвинението. Калориите от бонбоните няма да изчезнат магически, ако цял ден после съжалявате за тях. Няма да се почувствате и по-добре, ако се самонакажете с 2 дни само салати и преживяйки някаква безвкусна трева, да си казвате, че точно това заслужавате, задето са ви слаби ангелите и ядете шоколад. Концентрирайте се върху здравословните и балансирани избори, но не се вманиачавайте. Просто бъдете по-мили към себе си и когато ви се прииска да се самообвините, че сте изяли нещо не по „протокол“, си помислете, ако ваш приятел дойде при вас и ви сподели, че е стъпил накриво, дали бихте му казали същите думи, които се готвите да си кажете сами наум. Ако отговорът е не, просто не ги казвайте и на себе си 🙂

Какви са вашите трикове за поддържане на здравословен начин на живот?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.