14 Comments

 1. Ива

  Деси, отдавна се каня да Ви изкажа благодарности за усилията, които полагате за нас – Вашите читатели. Много добре направен блог по въпроси, по които в БГ има все още оскъдна информация – браво!!!
  Моля, бихте ли дали информация (ако я имате) дали у нас е вече преведена книгата на Сара Балантайн?
  Благодаря предварително и бъдете здрава и все така всеотдайна!!!

  • Dessy

   Благодаря за милите думи! Правата за книгата са купени и в момента се превежда, редактира и се работи по дизайна. Мисля, че до края на година ще излезе и на българския пазар. Още мъничко търпение 🙂

 2. Ивелина Стефанова

  Здравей, Деси! Имам няколко въпроса 🙂
  Нещо не се ориентирам в тези фази.
  Всичко в графа “ДА” е допустимо в първия период (тези 1-3 месеца)?
  После трябва да се въведат тези от фаза 1, след това 2 и т. н.? Това ли е идеята?
  Благодаря 🙂

  • Dessy

   Правилно си се ориентирала. Всичко в графа “Да” е разрешено в елиминационната фаза, която обикновено продължава 1-3 месеца, но някои хора избират да я следват до пълна ремисия. После са отделните фази на реинтродукцията фаза 1, фаза 2 , фаза 3 и фаза 4, като не е задължително да се въвеждат абсолютно всички продукти от всяка фаза, но е добре да се следва тази последователност.

   • Ани

    Здравейте,
    Страхотна статия и благодарности за което. Имам следния въпрос как точно се стартира АИП, само с костни бульони или може и други храни от позволените. Каква е продължителността ако си само на бульон. От тази седмица съм диагнозата автоимунен хепатит и искам да си помогна възможно по най безболезнения начин. Благодаря предварително. Ани

    • Dessy

     АИП се стартира като просто се изключат забранените храни, може изведнъж или поетапно като първо винаги се изключват глутен, рафинирана захар, пакетирани храни. Има хора, които избират да стартират АИП по метода на ГАПС – само с бульони, пасирани зеленчуци, после и пасирано варено месо. Аз лично започнах като изведнъж спрях всички забранени храни, но включих бетаин+пепсин и волска жлъчка, за да си помогна в периода на нагаждане към високо мазнинна диета.

 3. Росица Велинова

  Деси, искам да изкажа истинското си възхищение и сърдечни благодарности за това, което правиш!!! Цялата информация, която споделяш толкова щедро е безценна за всички нас, които сме тръгнали и вървим все още неуверено по пътя на оздравяването. Досега май не съм получавала толкова систематизирана, важна и ценна за мен информация от един човек в живота ми- нито в училище, нито в университета, нито на работа, нито в лекарския кабинет! Благодаря, благодаря, благодаря!!! Бъди здрава!

 4. Ива

  Деси, здравейте! На финала съм на 90-дневния период и бих искала внимателно да започна въвеждане на някои храни от първа фаза. Каква е продължителността на отделните фази според Вашия опит – мога ли за три-четири седмици да приключа с първата фаза според Вас? Зная, че всичко е индивидуално и най-важна е реакцията на собствения организъм, но бих се радвала на мнение от човек с опит в тази специфична материя или дори по-скоро да ни споделите наблюдения, ако знаете за други желаещи да се излекуват като нас…
  Използвам случая отново да Ви изкажа признателността си за труда Ви – чудесна сте!!!!

 5. Албена Язовска

  Здравейте,Деси,
  Къде има по-подробна информация,като за абсолютно начинаещи,за продължителността на отделните фази и резултатите които се очакват от всяка една такава.Благодаря Ви предварително

  • Dessy

   Продължителността на фазите е строго индивидуална. Строгият АИП следва да продължи докато най-малкото изчезнат всички храносмилателни оплаквания, симптомите на автоимунното заболяване, проблемите със съня, емоционалния глад, натрапчиви желания за определени храни (сирене, сладко и др.), а най-оптималният вариант е да се продължи строг АИП до постигане на ремисия (дори това да отнеме повече от година) като абсолютният минимум е 1 месец строг АИП, но в повечето случаи се налага 3 месеца и нагоре.
   Фазите на реинтродукция също са много индивидуални, но основно трябва да се гледа да има минимум 3 дни между две отделни нови храни, а най-добре е да се оставя по цяла седмица между две отделни реинтродукции. Ако има неуспешна реинтродукция, е добре да се даде по-голяма почивка, от поне 2-3 седмици преди да се опитва нова.
   Просто няма универсална формула, важното е човек да се научи да се самонаблюдава и да прави обективна оценка на състоянието си, да се вслушва в сигналите на тяло и да ги разчита правилно.

 6. Sesi

  Здравей! Хипотиреоидизъм на Хашимото – това ми казаха, че имам. Като гръм от ясно небе ми е тази диагноза. А просто ми се подуват очите след сън и имам косопад. Аз съм спортист. Ще пробвам диетата, ще чета, ще опитам да се информирам подробно. Благодаря ти много за сайта, голяма помощ е! Как ще проям органно месо, само това не ми побира главата.. Може ли да ти поша, ако ми изникнат въпроси? Хубав ден!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *