53 Comments

 1. […] Преминах на автоимунно палео хранене – трябваха ми два неуспешни опита и дни, прекарани в четене и разучаване, преди да успея да направя тази промяна. В началото е наистина трудно, тъй като AIP е много по-различен от традиционния начин на хранене. Но ако човек да е постоянен и търпелив и най-вече планира храненията си предварително, резултатите не закъсняват. […]

 2. съни

  Лесно минах на АИП.Проблема е,че стомаха ми сериозно ме саботира и все по-зле реагира на всяка храна.Дали може да посочите менюто за първите дни на АИП?

  • Dessy

   Здравейте, Съни. Аз лично не съм минавала през период на адаптация, хвърлих се директно в дълбокото, но 10 дни взимах гастразим, който се грижи за стомашната лигавица и действа добре при възпаление. Също така взимах бетаин хидрохлорид+пепсин за подпомагане на храносмилането и волска жлъчка за по-добро усвояване на мазнините. Всички тези добавки ги има в амазон. Също така взимах магнезий под формата на магнезиово олио, което се втрива в корема. Пробиотици не съм взимала, но всеки ден пия воден кефир, който действа по подобен начин. Друго нещо, което помага за намаляване на възпалението в стомаха и червата, е колагенът – по 2 с.л. дневно, поне в началото – няма вкус, нито мирис и може да се разтвори в чай или вода. Ако стомахът Ви се подува след всяко хранене, наистина трябва да обърнете внимание на стомашната киселина, в днешно време много често се среща да се секретира недостатъчно или да не е достатъчно потентна.

 3. Дима

  Привет,Деси,
  Какви зеленчуци ферментираш най-често?Благодаря

  • Dessy

   Здравей! Най-често слагам зеле (само бяло или комбинация от бяло и малко червено за цвят), зеле и моркови, краставички. По-рядко слагам карфиол и само моркови.

   • ивалина николова

    Здравейте!
    Как правилно и колко време трябва да ферментират зеленчуците?Какви са пропорциите на сол/зеленчук/вода.За колко дни стават?
    Благодаря Ви!

    • Dessy

     Здравейте!
     Аз използвам стартиращи култури за ферментацията и с тях са нужни 2-3 дни, като използвам зададените пропорции от производителя на тези култури. За ферментация само с вода и сол обикновено е необходима поне седмица, но не мога да кажа точните пропорции, тъй като не съм приготвяла зеленчуци по този начин.

 4. Ралица

  Здравейте , може ли да се приемат Шуслеровите соли при АИП режим? В състава има като помощни вещества лактоза монохидрат и пшенично нишесте?

  • Dessy

   Не, глутенът е силно противопоказен при автоимунни заболявания, дори и в много малки количества, затова не би трябвало да се приема дори и човек да не е АИП. С лактокзата не е чак толкова зле, но по време на АИП е добре да се ограничат по възможност всички лекарства и добавки, които съдържат лактоза монохидрат и да се приемат само най-необходимите.

 5. hristiyana

  Все още нямам диагноза/може би съм тръгнала към нея/,а единствено TSH 3.5, антитела в норма,но все пак реших да спазвам АИП за един месец. Ако липсата на диагноза може да се тълкува като здрав човек, тогава дали според теб трябва да захранвам така стриктно или мога да въвеждам продуктите по-бързо? Освен това,когато приключа всички фази на захранване, какъв режим на хранене е редно да се слледва:пак само три хранения на ден с месо/риба към всяко от тях и много зеленчуци или мога да се храня както преди,като само избягвам невъведените продукти?Весели Великденски празници!

  • Dessy

   Весели Великденски празнини и на теб, Хриси!
   Ако не усещаш някакви симптоми, особено храносмилателни, може и малко по-бързо да въвеждаш храни, но имай предвид, че трябва поне 3 дни да се види дали има реакция или не. По време на строгия АИП е добре човек да експериментира какви точно порции му влияят най-добре, при някой повече месо влияе благотворно, при други само веднъж дневно е най-оптимално. След това и със захранването може да се продължи на същия принцип, просто с повечко продукти. Като цяло най-щадящ за храносмилателната система и най-здравословен е режим с три хранения, без междинни похапвания, с много зеленчуци, много полезни мазнини, умерено месо и риба, бульони и от време на време плодове, повечето хора цъфтят с такъв тип хранене.

 6. hristiyana

  Благодаря много за бързия отговор, Деси! и за труда,който полагаш тук- оценявам го, защото ми е бил от голяма помощ!

 7. Галина Маринова Георгиева

  Аз нямам хашимото, но ТСХ от вчерашните изследвания ми е 11 270, тат и мат са много над нормата. И всичко това е след като съм пила еутирокс 125/150 вече година и повече…Така ги редувам. Д-р Гавраилова ми увеличи дозата на 150.- всеки ден! Решавам да пробвам хранене по АИП, но срещам затруднения. Поръчвам безглутенов хляб, но в него има захар, ръж, царевица….Искам да си сготвя копривена чорба, ама трябва малко ориз….

  • Dessy

   С ТАТ и МАТ над норма, то това почти 100% е Хашимото. А за тази висока доза хормон, ТСХ е много високо, т.е. показва, че явно не го усвоявате и най-вероятно не го и конвертирате добре и рискувате да стоите постоянно във хипофункция. На Ваше място бих взела спешни мерки.
   В АИП хляб няма, храненето е много по-различно от това, на което сме свикнали. Просто трябва да се оттърсите от старите си навици на хранене и живот (защото АИП не е само хранене, трябва цялостен подход – поне 8 часа сън на нощ, не повече от 3 часа седене на ден, време, прекарано навън, достатъчно движение, отказ от токсична козметика и препарати за чистене и т.н.). Както съм писала в статията, човек трябва да се откаже да пресъздава това, на което е свикнал, с АИП продукти, провалът е гарантиран така, казвам го от личен опит. Важно е и не само какво се изключва, а и какво се включва – органно месо трябва да се хапва 2-3 пъти седмично, риба също поне толкова, ферментирали зеленчуци – ежедневно, както и количеството зеленчуци да е поне 8 ч.ч. на ден, бульоните също са много важна част, дори и да се приемат основно като супи.

   • Галина Маринова Георгиева

    Благодаря много….Д-р Гавраилова казва , че все било нормално тат и мат да са високи при тези показатели на ТСХ. И твърди, че нямам хашимото….незнам, може би трябва и другаде да отода, но аз имам добри отзиви за нея. Въпреки че прегледите са не повече от 3 минути, за които аз не знам как успява да разбере какво ми е?!?!

 8. asq

  Здр. С хашимото съм от 3 години.преди да почна до пия тироксин ТСХ ми беше 5.сега с пиенето на тироксин 75 мг.от години.изследванията са все съштите.а анти-тро е вечно над 1000.пия и хранителни добавки като селен алое витарал.тази диета дали щте помогне.

  • Dessy

   АИП не е просто диета, а начин на живот, пълна промяна на хранителните навици до края на живота. И да, определено помага с усвояването на хормона и регулирането на конверсията на Т4 в Т3, които са много по-важни показатели за състоянието от ТСХ.

 9. Дора

  Здравей Деси!
  От над 5 години имам заболяване на щитовидната жлеза, което както наскоро установих, дори не е било правилно разпознато в началото. В продължение на 5 години съм лекувана наполовина (тъй като при мен има смесица от хипер и хипофункция на жлезата) само за хиперфункция. Наскоро започнах да се интересувам от алтернативите и различните възможности,за мое огромно съжаление, чак след като се появи другото ми автоимунно заболяване – псориазис. Както и многото други, попаднали на блога ти, съм ти изключително благодарна за подробната информация и споделения опит. С огромно желание и надежда да избягам от безсилието, което ме е налегнало, планирам започването на палео режима. Разбира се, имам няколко въпроса, за които ще се радвам да ме посъветваш.
  Забелязвам, че органното месо и консервираните зеленчуци са важна част от режима, но тъй като не ям такъв тип месо и вътрешности, а туршии ям много рядко (все си мисля, че в тях има захар и т.н.), бих ли могла да ги изключа напълно и да консумирам на тяхно място чисто месо и салати?
  Също така, има различни хранителни добавки и медикаменти, които приемам за щитовидната жлеза, в които предполагам има някои от гореспоменатите забранени вещества. Те биха ли възпрепятствали ефектите на режима, ако всичко друго с храненето ми е следено стиктно?
  Много благодаря предварително и желая слънчев ден! 🙂

  • Dessy

   Органното месо и ферментиралите зеленчуци са наистина много важна част от режима. Ето тук, във встъплението, съм обяснила защо ако ядем само мускулно месо, без органите, рискуваме да изкараме тялото си от баланс – http://www.crunchy-paleo.com/strawberry-beef-liver-pate/
   Колкото до зеленчуците – не туршиите, а домашно ферментирали, само с вода и сол и евентуално стартиращи култури за по-бърза ферментация, са тези, които се препоръчват. Туршиите са просто начин за съхранение на зеленчуците за по-дълго време, а ние искаме нещо, което е пробиотично и което лекува стомаха.
   Моите неуспешни опити с АИП се дължат точно на липсата на оздравяващите продукти – бульони, органно месо и ферменти. Както обичам да казвам, не е важно само какво ще изключиш от менюто, а и какво ще включиш.
   Медикаментите не се спират, дори да имат непозволени съставки. Единствено може да се обсъди с лекаря дали има алтернативи без въпросните съставки. Например в еутирокса има лактоза и царевично нишесте, а в л-тироксина няма, иначе активното вещество е идентично. За хранителните добавки моето мнение е, че трябва да се избягват (в по-горната статия мисля, че съм обяснила добре защо съм на това мнение) и трябва да се опитваме просто да се храним пълноценно и да оставим тялото да си свърши работата. Изключение са естествените добавки като например масло от черен дроб на треска, куркума и т.н., но в тях много рядко би имало нещо, което е забранено в АИП. Най-сигурно е да се прочетат етикетите и да се прецени дали си заслужава приемът. Например, ако една добавка съдържа глутен, то със сигурно много ще попречи на режима и едва ли ползата от нея би надвишила вредата, но ако е например лактоза при липса на установена лактозна непоносимост, то би могло ползата да надвишава евнтуалната вреда.
   И в заключение – АИП не е само хранене, а начин на живот. Погрижи си и за съня си, за достатъчното движение, престоя навън и на слънце, когато е възможно, за душата – с хоби, духовни практики, медитации, каквото ти помага 🙂

 10. Hristiyana

  Деси,ако тялото ти е ОК с приетата храна не би трябвало да имаш газове,нали?дори ако си ял определена комбинация от сурови плодове/зеленчуци,за които се пише,че предизвикват газове..когато започнах АИП нямаше и следа от тях.малко преди да започна с реинтродукцията имам всеки ден,започват след обяд.това би трябвало да е сигнал,че нещо не е както трябва,не е нормално ,нали?

  • Dessy

   Да, особено щом са всекидневни. Може би си променила нещо и то не ти понася съвсем добре.

 11. Pepa

  И аз като жената от горния пост бих се оплакала. Първите 2 месеца на АИП имах страхотно подобриние – голяма енергия, затихване на стари болежки, подобрен сън. После, обаче, нещата тръгнаха постепенно надолу. ТСХ ми беше паднало, желязото се беше повишило без добавки, Т4 и Т3 без промяна. 3 месеца след този разцвет и след няколко интродукции, ТСХ отново се е вдигнало, Т3 – под долната граница, желязото почти на дъното. Обърках се и не зная как да продължа…

  • Dessy

   Да не би да сте избързала с реинтродукциите? Обикновено това е проблемът, хората са нетърпеливи и не изчакват всички храносмилателни симптоми да изчезнат. В такива случай много помага воденето на дневник и много бавните и постепенни промени. Относно желязото – за да се усвоява добре то, човек има нужда от биоактивна мед, която се намира в отганното месо и в тази връзка да не би преди да сте хапвала повечко дроб, а след реинтродукциите да сте намалила количеството му? Или пък някоя от реинтродукциите не е била успешна, понякога симптомите за непоносимост към дадена храна се появяват с доста голямо закъснение или пък зависят от количеството и честотата на прием на тази храна.

 12. Диана

  Здравейте Деси, благодаря за изчерпателната информация, събрана на едно място! Подготвям се да започна АИП и блогът ти ще ми служи за вдъхновение, надежда и обучение. Четох вече доста неща, но тук инфото е систематизирано чудесно. Аз съм с хашимото в хиперфункция/базедова болест – лекарите ми поставят различни диагнози. Пия тиреостатици с ужасни странични ефекти и се чудя кое е по-тежко, въпросните ефекти или симптомите на тиреотоксикозата..но както и да е, имам няколко въпроса. Аз съм на кето режим, но малко по-свободен, като цяло ще ми се наложи да спра само млечните, яйцата и някои зеленчуци и подправки, да добавя малко повече плодове. Обаче се чудя как да намеря/направя ферментирали зеленчуци и костен бульон? Това ми е голям проблем, досега много пъти се опитвах безуспешно да ги направя вкъщи, но не става..Другият ми въпрос е дали мога да се храня навън в случай, че съм сигурна в състава на това, което поръчвам? Или човек никога не може да е сигурен и е по-добре да си приготвя храна? И последно – може ли да споделиш примерно твое меню за един ден на АИП? Чаша бульон малко ли е за ден? Може ли да се издъни човек в нещо друго, освен много фруктоза, ако спазва точно позволените храни? Например да изяде твърде много протеин? Твърде много/малко храна? И какво става, в случай, че изяде нещо забранено по погрешка, рестартира ли се режимът? Поздрави!

  • Dessy

   Здравейте Диана! Радвам се, че намирате нужната информация в малкото ми виртуално пространство! Ферментиралите зеленчуци аз приготвям в домашни условия, с помощта на стартиращи култури, закупени от амазон, но могат да се постигнат чудесни резултати и с дива ферментация, т.е. само с вода и сол. Разбира се, човек няма как да се презапаси, трябва да се правят малки дози, през 2-3 седмици. Аз почти постоянно имам нещо сложено да ферментира и нещо, което вече е ферментирало и си стой кротко в хладилника за лесна гарнитура. Костният бульон също се приготвя лесно в домашни условия, нужни са само подходящи кокали (телешки тръбни кокали, леко запечени са най-подходящи, но може и пилешки, свински, агнешки, а още по-насите става като се добавят и телешка опашка, свински или пилешки крака, защото са страшно богати на колаген), вода, ябълков оцет и подправки по избор, но те не са задължителни. В голяма помощ за костния бульон са електрическите тенджери под налягане, бульонът става за 2-3 часа. Друг удобен вариант са уредите за бавно готвене, но при тях варенето е по 24 часа до 48 часа. Готови бульони предлагат Sunny Farm и чифлик Ливади, като също са налични през farmhopping. Храненето навън не е препоръчително, но понякога просто не може да се избегне. В такива случай е добре човек да има под ръка бетаин+пепсин и/или широкоспектърни храносмилателни ензими, та ако се получи някой гаф, да може да се противодейства навреме и да се намали негативното влияние на гафа. Аз лично много рядко съм пила бульон, предпочитам да го използвам в супи, като в началото на АИП ядях доста големи порции супа всеки ден, докато свикна да включвам много и разнообразни зеленчуци в менюто си, което по груби сметки се пада по средно 1.5 ч.ч. бульон дневно. Важното при режима е човек да не гладува, защото тялото ще намери начин да си “върне” за глада, т.е. твърде малко храна може да попречи и да саботира успеха. Като цяло не е добре да се пада под 1500 ккал дневно. Разбира се, не трябва и да се преяжда, но когато липсват стандартните въглехидрати като хляб, паста, картофи, ориз, да се преяде е доста трудно, поне на мен не ми се е случвало, а порциите ми обикновено са доста големи. Твърде много протеин не е проблем по принцип в АИП/Палео, но може твърде бързо да засити и човек да не “смогне” да си изяде зеленчуците за деня, а те са много-много важна част от режима. Ако се случи човек да прегреши волно или неволно, най-добре е да се опита да ограничи щетите с храносмилателни ензими или дори активен въглен, ако веднага се появят стомашно-чревни симптоми. Да, най-вероятно ще има някакъв негативен ефект върху режима, но такива неща се случват, понякога не могат да се избегнат и няма нужда човек да си вменява вина, просто продължава напред. Единствено ако при реинтродукция се появят симптоми, т.е. дадена храна не се въведе успешно, е добре да се изчака поне седмица-две преди следваща реинтродукция. И накрая – моето меню на АИП обикновено изглеждаше така: закуска – две кюфтенца, 2-3 парчета бекон, 1 ч.ч. ферментирали зеленчуци, 2 ч.ч. задушени зеленолистни(премерени сурови), доволно поляти със зехтин; обяд: малка пържола/риба/черен дроб/сърца/език + 1-2 с.л. някакъв сос, обикновено на базата на сезонни плодове, 2-3 ч.ч. задушени зеленчуци, каквито ми се намират и понякога допълнително към тях 1-2 ч.ч. сурови зеленчуци (салата), много рядко разчитах само на суровите; вечеря – супа с костен бульон и много зеленчуци, често с куркума, джинджифил и чесън. Винаги съм се стремяла храната ми да има много комплексни вкусове, с много подправки и много и разнообразни продукти, защото осъзнах, че бидейки човек, който обича храната и полето за креативна изява, която тя дава, само така ще мога да се справя с режима без да се изкушавам и това определено проработи при мен.

 13. Бояна

  Здравейте, Деси,
  благодаря за информацията, много ми беше полезна. Имам начални симптоми на синдром на Сьогрен с хипофункция на щитовидната жлеза и тъй като менюто ми се състои основно от кафе, млечни и въглехидрати, ще ми е много трудно да “превключа”, но предполагам с времето ще стане. Друг проблем е, че останалата част от семейството няма да яде АИП, но и стова ще се справим. Имам следния въпрос:
  Тъй като не съм свикнала да закусвам и наистина не си представям как ще ям зеленчуци и месо за закуска, необходимо ли е наистина да се яде 3 пъти на ден? Какви са недостатъците, ако пропускам закуската и реално имам едно или две основни хранения за деня?
  Благодаря за отделеното време.

  • Dessy

   Да, особено в началото е много важно човек да се храни редовно, след като храносмилателната система оздравее достатъчно, може да се работи към по-раздвижен график, но не и връщане към старите навици. Само с едно, дори понякога с две основни хранения за деня, човек просто няма как да си набави нужните хранителни вещества, а идеята на АИП е да се дава на тялото ежедневно изобилие от хранителни вещества. Все пак трябва да се стремим ежедневно да изяждаме между 8 и 14 ч.ч. зеленчуци, а към тях и достатъчно количество полезни мазнини и протеини. Моят опит показва, че просто изключвайки забранените храни, но непроменяйки изцяло хранителните навици и невключвайки достатъчно зеленчуци и оздравителни храни като бульон, ферментирали зеленчуци, органно месо(както и само концентрирайки се върху храната, но пропускайки другите аспекти – сън, движение, справяне със стреса, време за себе си, хобита и т.н., но това вече е друга и доста по-обширна тема), обрича АИП на провал. В началото наистина е трудно, дори изглежда невъзможно в дългосрочен план, но след 6-7 месеца човек започва да се пита какво толкова е умувал.

   • Бояна

    Струва ми се абсолютно невъзможно, наистина 😉 Освен това изобщо не мога да си представя човек, който е в състояние да изяде 14 ч.ч. зеленчуци или дори 8 🙂
    Благодаря за отговора.

    • Dessy

     Уверявам те, че е напълно възможно, тъй като от 06.01.2016 се храня 8-10ч.ч. зеленчуци всеки ден, до 14 стигам само, когато минавам на едноседмично рестартиране и карам само на зеленчуци. Супите са най-добрият приятел на начинаещия, защото в тях е изключително лесно да се скрият 4-5-6-7 ч.ч. зеленчуци и човек дори и да не разбере, че ги е изял + бонус костен бульон. Също така зелените смутита са помощник, защото и в тях отиват 1-2-3 ч.ч. зеленчук без да се усети. Ако ти е трудно да хапваш месо на закуска, първоначално можеш да опиташ със смутита, в които обаче основните съставки да са зеленчуци, най-много по 1/2 ч.ч. плод, и то не всеки ден, като им добавяш и кокосово масло или авокадо за здравословна мазнина. Разбира се, за предпочитане е високопротеинова закуска, но не всеки човек може да превключи от мекици на кюфтета от днес за утре и в това няма нищо лошо.

 14. Моника

  14 ч.ч. като грамаж колко излиза? 1ч.ч. със зеленчук колко грама да го смятам ?

  • Dessy

   За различните зеленчуци е различно, много зависи какъв е обемът им и каква плътността. Например зеленолистните имат много голям обем сурови, но почти никаква плътност, затова при тях 2 ч.ч. се броят за 1 ч.ч. Примери за 1 ч.ч. зеленчук- една малка до средна краставица, същото важи за морковите, тиквичките; 4-5 средни гъби, 1 малка глава алабаш, 1 малка глава червено цвекло и т.н.

 15. Nikol

  Здравей Деси, изчетох всичко, подготвям се от около месец. Нямам никакво автоимунно заболяване, просто ужасни храносмилателни проблеми вследствие голяма доза антибиотици за последните 5 години.В момента взимам пробиотик+пребиотик, но не помага. Постоянна болка и киселини в стомаха. При месо (пържола) нещата са ужасно трагични, съпроводени с още по-силни болки, подуване и газове.Всичко, което научих и изчетох до тук за АИП ме навежда на мисълта, че тази диета ще ми помогне, ще подобри храносмилателните ми проблеми, но след дългосрочен план, а дотогава, как ще издържа на ферментиралите зеленчуци и месо без лекарства(болкоуспокояващи за стомаха) . И друго, което ме живо интересува мога ли да подобря храносмилателните си проблеми с друга диета да не е по АИП, защото препечената филийка хляб или парче сухар доста добре ми действат.

  • Dessy

   Най-вероятно става въпрос за недостатъчна стомашна киселина и/или недостиг на храносмилателни ензими. В тази статия съм описала моя опит с този проблем – https://www.crunchy-paleo.com/5-ways-to-fix-gastric-acid/ Допълнително прием на суров, непастьоризиран ябълков оцет също може да помогне.

  • Dessy

   Здравейте, АИП не е диета, а цял протокол, създаден за оздравяване на червата и оттам цялото тяло, специално разработен е за хора с автоимунни заболявания. Идеята е с него човек изцяло да промени отношението си към храната и никога да не се завръща към предишите си навици. Да, много често при правилно изпълнение на протокола се отслабва драстично, т.е. не просто да се търсят заместители на забранените продукти(особено хляб и сладкиши), да има огромно разнообразие от зеленчуци в менюто, сладко да се хапва много-много рядко, дори и естествени захари от плодове, мед, сушени плодове.

 16. Боряна

  Здравейте, Деси. Хубаво е когато има с кой да споделиш проблеми и натрупан опит. Аз се казвам Боряна и съм с Миастеня гравис от три години, а от един месец и с Хашимото. За друго не знам не съм се изследвала, но съм под потенциална заплаха да развия още автоимунни. Това ме прави решителна и мотивирана да намеря решение на проблема си и от три седмици съм на строг АИП. Лошото е хич не се чувставм добре, симптомите ми рязко и доста се влошиха. Явно няма да мога да продължа с диетата колкото и да бях решила. Не знам обаче какво да направя – да върна всичко обратно в менюто едва ли е решение, да остана така също не е защото явно нещо или неща от хранита ми липсва. Възможно е просто и периода да е лош, тъй като есента и началото на зимата за мен е труден период, но именно това, че много хора пишат, че са се почувствали добре още първите дни ме накара точно сега да опитам, когато заболяването се влошава. Вие пишете, че не сте успяла от първи път с протокола, но какво направихте – върнахте храни и после отново ги изключихте или … Ще съм благодарна да ми пишете, защото съм в един лабиринт и не знам къде е изхода. Не знам как да продължа с храненето изобщо. Благодаря и лека вечер.

  • Dessy

   Здравейте! Възможно е симптомите Ви да се дължат на детокс, при доста хора в началото има период на драстично влошаване, който трае от 2-3 дни до седмица-две (аз самата не съм имала такъв период, но всичко е строго индивидуално).
   Моите АИП провали бяха абсолютни и тотални, т.е. започвах премахвайки всичко забранено и до максимум месец се връщах към предишните си навици. Не съм планирала да спирам протокола, но просто се подвеждах по глада си за нездравословни храни и това съчетано с лошо планиране на храненията, просто се превръщаше от АИП в абсолютно безразборно включване на всички забранени групи, че даже и пакетирани/силно преработени храни. В никакъв случай не препоръчвам подобно залитане!

   В такива случаи на бавно подобрение или влошаване, различно от детокс симптомите, винаги задавам въпроса дали са включени достатъчно зеленчуци (8 до 14 ч.ч. на ден), дали има достатъчна двигателна активност (по-голямата част от деня трявбва да се прекарва в изправено положение или в движение, седенето не е добре да е над 3 часа през будната част на деня) и дали има достатъчно сън (абсолютен минимум 8 часа). Обикновено това са нещата, които играят много важна роля в това режимът да проработи.

   Ако АИП не Ви понася обаче, можете да пробвате първо Палео храненето (АИП + ядки + яйца + зеленчуци от семейство Картофови), като за начало можете да оставите и някои от млечните – например кисело мляко, сирена, заквасена сметана, стига да имате възможност да си ги набавяте от производител, защото тези от магазина са доста далеч от философията на Палео храненето.

 17. Gabriela

  Здравейте, Dessy,
  Бих искала да помоля за съвет, от 3 седмици съм на АИП, тъй като бях диагностицирана с Хашимото, следвах вашите стъпки, започнах само на супи и костен бульон, но имах проблеми с пукане и къркорене на червата и съответно разстройство. След това реших, че явно не ми стига хранат и започнах с органното месо, заленчуците, пържолите и трушията. Имах подобрение и симптомите поизчезнаха, но се появиха киселини и газове, за това започнах да приемам супер ензимите на Now, както и добавих магнезий вечерно време и нещата се пооправиха, но уви за кратко. От няколко дена къркоренето се завърна, пак придружено с разстройство. Сутрин приемам за закуска смути от спанак и банан, добавям кокосово мляко или масло + добавката на Надя Петрова One. Явно някъде бъркам, предполагам, че е закуската, но не съм на 100% сигурна.
  Благодаря за страхотния сайт, който сте разработили, наистина много помага!

  • Dessy

   Здравейте! Първо да поясня – аз не съм започвала АИП на супи и бульони, това е започване по ГАПС, а не по АИП и аз лично не го одобрявам и препоръчвам в повечето случаи. Според мен закусквата Ви не е много подходяща – препоръчително е закуската да е високопротеинова, а в смутито няма никакъв протеин, а напротив – доста въглехидрати. Опитайте няколко дни да хапвате кюфтенца/пържоли и по чаша бульон за закуска, придружени със задушени зелении и малко позволени кореноплодни, също за предпочитане термично обработени.
   Също така, аз съм много против комбинирани добавки и най-вече такива, които съдържат желязо, защото в комбинираните добавки почти винаги с съчетават антагонисти, т.е. витамини и/или минерали, които не трябва да се приемат заедно, а за желязото съм на мнение, че няма човек, който да има нужда да го приема като добавка, а просто трябва да впрегне организма си да го ползва правилно. Това, разбира се, е лично мнение и не ангажирам с него.

 18. яна

  Здравейте, дъщеря ми е на 9 г. след прекарен вирус , който премина в краткотраен миозит , но остана с високи общи антитела 1:640. Няма диагноза за автоимунно заболяване, но много ме притесняват антителата. Удачна ли е диетата за дете и за колко време?

  • Dessy

   За деца толкова ограничения без наличието на силна симптоматика по-скоро не биха били добра идея, но може би някакъв по-лек вариант на Палео диетата, т.е. всичко позволено в АИП + яйца, понякога ядки, зеленчуците от семейство Картофови, като по Ваша преценка може да махнете или оставите млечните, но ако ги оставите е добре да са възможно най-изчистен вариант и по-скоро кисело мляко, сирене, кашкавал, и то от сигурни източници, не от магазинната мрежа.

 19. Lynn

  Здравейте, Деси,
  поздравления и благодарност за прекрасния сайт и помощ.

  Моля за съвет, тъй като аз съм вегeтарианец от години (с Хашимото).
  Т.е. от АИП-диетата, аз не мога да приемам месо и месни бульони.
  Риба консумирам редовно.
  Трябва ли да компенсирам липсата на месо с повече рибни продукти или ще ме посъветване нещо друго.
  Не мисля, че мога да се върна към яденето на месо.

 20. Росен

  Здравейте,

  Изчетох статията и коментарите до тук. Има ли някой с автоимунно заболяване на червата като болест на Крон или улцерозен колит, който е опитвал хранене по АИП?

  Благодаря!

 21. Сиси

  Здравейте,
  Започнах АИП от няколко дни.Имам въпрос:Изключваме глутена,царевица и ориз също не може,а безглутеновите курабийки и хляб са от царевично и оризово брашно.В крайна сметка позволени ли са тези безглутенови продукти?

  • Dessy

   Не, не са позволени. Ако в състава на дадена храна има забранен продукт, то и тя е забранена.
   Единствените позволени брашна и нишестета във фазата на строг АИП са брашно от касава, нишесте от тапиока, нишесте от арарарут, нишесте от кудзу, брашно от земен бадем (tigernut, чуфа), брашно от рожков (то е по-скоро заместител на какаото), брашно от сладък картоф, брашно от банани за готвене (plantain), кокосово брашно.
   Като цяло печивата се препоръчва да се сведат до абсолютен минимум (например 3-4 пъти годишно) или изцяло да се избягват, заради ниската им хранителна стойност и високата степен на преработеност на продуктите.

 22. Яна Дончева

  Добър вечер! От две години съм с Хашимото и до скоро не бях запозната с АИП.Когато ми откриха болеста просто ми казаха да си пия Еутирокса и мога да живея до 90 години 😉 Но напоследък усещам неприятните последствия от диагнозата.Мисля да започна АИП ,но холестерола ми е завишен малко над 7. Удачно ли е да прилагам АИП в такъв случай? Могат ли да се приемат ензими (например таблетки папая + банан)? Позната сподели ,че доста добре са се повлияли болките в краката и ставите след прием на бромелаин! Пия таблетки хуск след всяко хранене ,изписа ми ги гастроентеролог ,могат ли да се пият и при АИП? Работя около 8-10 ч. на ден на крак и понякога получавам като пристъп на хипоглекимия ,хапвам нещо сладко ( по принцип не обичам сладки изделия,но си налагам ) и искам да попитам – сутрешната високопротеинова закуска дали ще повлияе на тези моменти (особенно през лятото)? Благодаря ви за това ,че споделихте своя опит и искренно се надявам да има добри резултати и при мен .Хубава вечер ви желая !

  • Dessy

   Здравейте! Първо за хипогликемията – тя обикновено е в резултат на прекалено много въглехидратите на едно хранене и не достатъчно протеин и мазнини. След високопротеинова закуска вероятността кръвната захар да “играе” през деня е много минимална. Съпругът ми е с диабет и с АИП/Палео хранене изцяло елиминира пиковете и спадовете в нивата на кръвна захар.
   За холестерола – най-новите проучвания доказват, че тази мания от предходните десетилетия, че завишеният холестерол е проблем, е била много погрешна. Истинският проблем за сърдечното здраве са триглицеридите, които се покачват при прекален прием на прости и преработени въглехидрати като зърнени, хляб, захар, както и на трансмазнини – например маргарин, а не на полезни мазнини като зехтин, авокадо, кокосово масло, че дори и сланина/мас.
   Ензими могат да се приемат, ако смятате, че имате нужда. Хускът не е АИП, нито Палео и е добре да се избягва, а нужните фибри за деня могат да се набавят от зеленчуци, особено кореноплодни.
   Пожелавам Ви успех и ако имате още въпроси – насреща съм!

 23. валерия

  Здравейте и благодаря за усилието и вдъхновението. И аз да попитам за идеи на заместители на месо, тъй като съм вегетарианка. Мисля да пробвам със сьомга, авокадо и повече зехтин, а какво би било подходящо за бульон? Ще съм благодарна за идеи.

  • Dessy

   АИП е възможен и без месо, но не и без риба и морски дарове, така че щом хапвате от тях, не би трябвало да имате проблем. Бульонът може да се приготвя от риба – кости и глави, например.

 24. Kiara

  Здравейте! Тепърва се запознавам с АИП и го разучавам с идеята да го започна. Ето защо предварително се извинявам за глупавите си въпроси, които ще задам. Не разбрах как да започна АИП: с бульони и супи или с хранене само с разрешените храни? Какво представлява този костен бульон, за който чета от няколко места? Поне 3 месеца трябва да съм на строга елиминационна фаза, преди да започна да въвеждам храните по ред? Благодаря Ви предварително!

  • Dessy

   Започването с бульони и пасирани зеленчуци е подход от ГАПС диетата и реално няма нищо общо с АИП. Във всички АИП книги започването е описано като или пълно изключване на всички забраненени храни изведнъж, или на етапи, като най-лесно е да се следва схемата за реинтродукция, но в обратен ред – т.е. първо се изключват всички забранени храни, които са извън списъка за реинтродукция – глутен, захар, зърнени, след това се премахват храните от фаза 4 и т.н. Най-добре е елиминационната фаза на АИП, т.е. когато абсолютно всички забранени храни са елиминирани, да продължи до постигане на ремисия, но е приемливо да се продължи и по-кратко време, стига храносмилателната система да се излекува до толкова, че да няма симптоматика като газове, подуване, дискомфорт, тежест и т.н и много важно е симптоматиката на автоимунното заболяване да напълно изчезнала или много добре контролирана, като има хора, при които това може да отнеме и година, че и повече. Минималното време за елиминационната фаза е 1 месец, но много рядко това е достатъчно. След като се стигне до задоволително оздравяване или ремисия, се започва с въвеждането на храни според списъците за реинтродукция и съответните фази. Не е задължително да се въвеждат всички храни от списъците, човек може да се ограничи само с тези, които обича/възнамерява да консумира по-често.
   Костният бульон са кости, най-често тръбни или хрущяли/стави (с много костен мозък и колаген), варени продължително време (24-48 часа в обикновена тенджера/уред за бавно готвене или 2-5 часа в тенджера под налягане) с малко оцет и по желание зеленчуци, позволени подправки и сол. По костите може да има и месо (например джолан), може да са сурови или предварително запечени (от телешките например бульонът е значително по-вкусен, ако са предварително запечени за кратко във фурна).

   • Kiara

    Благодаря Ви много за ясната и подробна информация! Ако може да Ви попитам още едно нещо: има ли ограничения в количествата храна, които ще консумираме? Разбрах, че главно плодовете се ограничават до 1 дневно заради количеството фруктоза.

    • Dessy

     Ограничения има за плодове, мед, кленов сироп, кокосово брашно, кокосово мляко, позволените нишестета, както и някои други храни. Можете да откриете с кои храни не е добре да се прекалява в разширения АИП списък в графа “Да, но умерено” – https://www.crunchy-paleo.com/aip-extended-foods-list/
     Идеята е да не се прекалява със сладкиши и печива, та дори и такива с позволени съставки. Иначе можете да си хапвате неограничено количество от всички позволени зеленчуци, докато се заситите. Важно е да не изпитвате глад, за да не се изкушите да посегнете към нездравословни продукти.
     За предпочитане е да се консумират 3 големи порции, на интервали от около 4 часа, без междинни хранения, за да има време храносмилателната система да се справи с поетата храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *