23 Comments

 1. […] Преминах на автоимунно палео хранене – трябваха ми два неуспешни опита и дни, прекарани в четене и разучаване, преди да успея да направя тази промяна. В началото е наистина трудно, тъй като AIP е много по-различен от традиционния начин на хранене. Но ако човек да е постоянен и търпелив и най-вече планира храненията си предварително, резултатите не закъсняват. […]

 2. съни

  Лесно минах на АИП.Проблема е,че стомаха ми сериозно ме саботира и все по-зле реагира на всяка храна.Дали може да посочите менюто за първите дни на АИП?

  • Dessy

   Здравейте, Съни. Аз лично не съм минавала през период на адаптация, хвърлих се директно в дълбокото, но 10 дни взимах гастразим, който се грижи за стомашната лигавица и действа добре при възпаление. Също така взимах бетаин хидрохлорид+пепсин за подпомагане на храносмилането и волска жлъчка за по-добро усвояване на мазнините. Всички тези добавки ги има в амазон. Също така взимах магнезий под формата на магнезиово олио, което се втрива в корема. Пробиотици не съм взимала, но всеки ден пия воден кефир, който действа по подобен начин. Друго нещо, което помага за намаляване на възпалението в стомаха и червата, е колагенът – по 2 с.л. дневно, поне в началото – няма вкус, нито мирис и може да се разтвори в чай или вода. Ако стомахът Ви се подува след всяко хранене, наистина трябва да обърнете внимание на стомашната киселина, в днешно време много често се среща да се секретира недостатъчно или да не е достатъчно потентна.

 3. Дима

  Привет,Деси,
  Какви зеленчуци ферментираш най-често?Благодаря

  • Dessy

   Здравей! Най-често слагам зеле (само бяло или комбинация от бяло и малко червено за цвят), зеле и моркови, краставички. По-рядко слагам карфиол и само моркови.

   • ивалина николова

    Здравейте!
    Как правилно и колко време трябва да ферментират зеленчуците?Какви са пропорциите на сол/зеленчук/вода.За колко дни стават?
    Благодаря Ви!

    • Dessy

     Здравейте!
     Аз използвам стартиращи култури за ферментацията и с тях са нужни 2-3 дни, като използвам зададените пропорции от производителя на тези култури. За ферментация само с вода и сол обикновено е необходима поне седмица, но не мога да кажа точните пропорции, тъй като не съм приготвяла зеленчуци по този начин.

 4. Ралица

  Здравейте , може ли да се приемат Шуслеровите соли при АИП режим? В състава има като помощни вещества лактоза монохидрат и пшенично нишесте?

  • Dessy

   Не, глутенът е силно противопоказен при автоимунни заболявания, дори и в много малки количества, затова не би трябвало да се приема дори и човек да не е АИП. С лактокзата не е чак толкова зле, но по време на АИП е добре да се ограничат по възможност всички лекарства и добавки, които съдържат лактоза монохидрат и да се приемат само най-необходимите.

 5. hristiyana

  Все още нямам диагноза/може би съм тръгнала към нея/,а единствено TSH 3.5, антитела в норма,но все пак реших да спазвам АИП за един месец. Ако липсата на диагноза може да се тълкува като здрав човек, тогава дали според теб трябва да захранвам така стриктно или мога да въвеждам продуктите по-бързо? Освен това,когато приключа всички фази на захранване, какъв режим на хранене е редно да се слледва:пак само три хранения на ден с месо/риба към всяко от тях и много зеленчуци или мога да се храня както преди,като само избягвам невъведените продукти?Весели Великденски празници!

  • Dessy

   Весели Великденски празнини и на теб, Хриси!
   Ако не усещаш някакви симптоми, особено храносмилателни, може и малко по-бързо да въвеждаш храни, но имай предвид, че трябва поне 3 дни да се види дали има реакция или не. По време на строгия АИП е добре човек да експериментира какви точно порции му влияят най-добре, при някой повече месо влияе благотворно, при други само веднъж дневно е най-оптимално. След това и със захранването може да се продължи на същия принцип, просто с повечко продукти. Като цяло най-щадящ за храносмилателната система и най-здравословен е режим с три хранения, без междинни похапвания, с много зеленчуци, много полезни мазнини, умерено месо и риба, бульони и от време на време плодове, повечето хора цъфтят с такъв тип хранене.

 6. hristiyana

  Благодаря много за бързия отговор, Деси! и за труда,който полагаш тук- оценявам го, защото ми е бил от голяма помощ!

 7. Галина Маринова Георгиева

  Аз нямам хашимото, но ТСХ от вчерашните изследвания ми е 11 270, тат и мат са много над нормата. И всичко това е след като съм пила еутирокс 125/150 вече година и повече…Така ги редувам. Д-р Гавраилова ми увеличи дозата на 150.- всеки ден! Решавам да пробвам хранене по АИП, но срещам затруднения. Поръчвам безглутенов хляб, но в него има захар, ръж, царевица….Искам да си сготвя копривена чорба, ама трябва малко ориз….

  • Dessy

   С ТАТ и МАТ над норма, то това почти 100% е Хашимото. А за тази висока доза хормон, ТСХ е много високо, т.е. показва, че явно не го усвоявате и най-вероятно не го и конвертирате добре и рискувате да стоите постоянно във хипофункция. На Ваше място бих взела спешни мерки.
   В АИП хляб няма, храненето е много по-различно от това, на което сме свикнали. Просто трябва да се оттърсите от старите си навици на хранене и живот (защото АИП не е само хранене, трябва цялостен подход – поне 8 часа сън на нощ, не повече от 3 часа седене на ден, време, прекарано навън, достатъчно движение, отказ от токсична козметика и препарати за чистене и т.н.). Както съм писала в статията, човек трябва да се откаже да пресъздава това, на което е свикнал, с АИП продукти, провалът е гарантиран така, казвам го от личен опит. Важно е и не само какво се изключва, а и какво се включва – органно месо трябва да се хапва 2-3 пъти седмично, риба също поне толкова, ферментирали зеленчуци – ежедневно, както и количеството зеленчуци да е поне 8 ч.ч. на ден, бульоните също са много важна част, дори и да се приемат основно като супи.

   • Галина Маринова Георгиева

    Благодаря много….Д-р Гавраилова казва , че все било нормално тат и мат да са високи при тези показатели на ТСХ. И твърди, че нямам хашимото….незнам, може би трябва и другаде да отода, но аз имам добри отзиви за нея. Въпреки че прегледите са не повече от 3 минути, за които аз не знам как успява да разбере какво ми е?!?!

 8. asq

  Здр. С хашимото съм от 3 години.преди да почна до пия тироксин ТСХ ми беше 5.сега с пиенето на тироксин 75 мг.от години.изследванията са все съштите.а анти-тро е вечно над 1000.пия и хранителни добавки като селен алое витарал.тази диета дали щте помогне.

  • Dessy

   АИП не е просто диета, а начин на живот, пълна промяна на хранителните навици до края на живота. И да, определено помага с усвояването на хормона и регулирането на конверсията на Т4 в Т3, които са много по-важни показатели за състоянието от ТСХ.

 9. Дора

  Здравей Деси!
  От над 5 години имам заболяване на щитовидната жлеза, което както наскоро установих, дори не е било правилно разпознато в началото. В продължение на 5 години съм лекувана наполовина (тъй като при мен има смесица от хипер и хипофункция на жлезата) само за хиперфункция. Наскоро започнах да се интересувам от алтернативите и различните възможности,за мое огромно съжаление, чак след като се появи другото ми автоимунно заболяване – псориазис. Както и многото други, попаднали на блога ти, съм ти изключително благодарна за подробната информация и споделения опит. С огромно желание и надежда да избягам от безсилието, което ме е налегнало, планирам започването на палео режима. Разбира се, имам няколко въпроса, за които ще се радвам да ме посъветваш.
  Забелязвам, че органното месо и консервираните зеленчуци са важна част от режима, но тъй като не ям такъв тип месо и вътрешности, а туршии ям много рядко (все си мисля, че в тях има захар и т.н.), бих ли могла да ги изключа напълно и да консумирам на тяхно място чисто месо и салати?
  Също така, има различни хранителни добавки и медикаменти, които приемам за щитовидната жлеза, в които предполагам има някои от гореспоменатите забранени вещества. Те биха ли възпрепятствали ефектите на режима, ако всичко друго с храненето ми е следено стиктно?
  Много благодаря предварително и желая слънчев ден! 🙂

  • Dessy

   Органното месо и ферментиралите зеленчуци са наистина много важна част от режима. Ето тук, във встъплението, съм обяснила защо ако ядем само мускулно месо, без органите, рискуваме да изкараме тялото си от баланс – http://www.crunchy-paleo.com/strawberry-beef-liver-pate/
   Колкото до зеленчуците – не туршиите, а домашно ферментирали, само с вода и сол и евентуално стартиращи култури за по-бърза ферментация, са тези, които се препоръчват. Туршиите са просто начин за съхранение на зеленчуците за по-дълго време, а ние искаме нещо, което е пробиотично и което лекува стомаха.
   Моите неуспешни опити с АИП се дължат точно на липсата на оздравяващите продукти – бульони, органно месо и ферменти. Както обичам да казвам, не е важно само какво ще изключиш от менюто, а и какво ще включиш.
   Медикаментите не се спират, дори да имат непозволени съставки. Единствено може да се обсъди с лекаря дали има алтернативи без въпросните съставки. Например в еутирокса има лактоза и царевично нишесте, а в л-тироксина няма, иначе активното вещество е идентично. За хранителните добавки моето мнение е, че трябва да се избягват (в по-горната статия мисля, че съм обяснила добре защо съм на това мнение) и трябва да се опитваме просто да се храним пълноценно и да оставим тялото да си свърши работата. Изключение са естествените добавки като например масло от черен дроб на треска, куркума и т.н., но в тях много рядко би имало нещо, което е забранено в АИП. Най-сигурно е да се прочетат етикетите и да се прецени дали си заслужава приемът. Например, ако една добавка съдържа глутен, то със сигурно много ще попречи на режима и едва ли ползата от нея би надвишила вредата, но ако е например лактоза при липса на установена лактозна непоносимост, то би могло ползата да надвишава евнтуалната вреда.
   И в заключение – АИП не е само хранене, а начин на живот. Погрижи си и за съня си, за достатъчното движение, престоя навън и на слънце, когато е възможно, за душата – с хоби, духовни практики, медитации, каквото ти помага 🙂

 10. Hristiyana

  Деси,ако тялото ти е ОК с приетата храна не би трябвало да имаш газове,нали?дори ако си ял определена комбинация от сурови плодове/зеленчуци,за които се пише,че предизвикват газове..когато започнах АИП нямаше и следа от тях.малко преди да започна с реинтродукцията имам всеки ден,започват след обяд.това би трябвало да е сигнал,че нещо не е както трябва,не е нормално ,нали?

  • Dessy

   Да, особено щом са всекидневни. Може би си променила нещо и то не ти понася съвсем добре.

 11. Pepa

  И аз като жената от горния пост бих се оплакала. Първите 2 месеца на АИП имах страхотно подобриние – голяма енергия, затихване на стари болежки, подобрен сън. После, обаче, нещата тръгнаха постепенно надолу. ТСХ ми беше паднало, желязото се беше повишило без добавки, Т4 и Т3 без промяна. 3 месеца след този разцвет и след няколко интродукции, ТСХ отново се е вдигнало, Т3 – под долната граница, желязото почти на дъното. Обърках се и не зная как да продължа…

  • Dessy

   Да не би да сте избързала с реинтродукциите? Обикновено това е проблемът, хората са нетърпеливи и не изчакват всички храносмилателни симптоми да изчезнат. В такива случай много помага воденето на дневник и много бавните и постепенни промени. Относно желязото – за да се усвоява добре то, човек има нужда от биоактивна мед, която се намира в отганното месо и в тази връзка да не би преди да сте хапвала повечко дроб, а след реинтродукциите да сте намалила количеството му? Или пък някоя от реинтродукциите не е била успешна, понякога симптомите за непоносимост към дадена храна се появяват с доста голямо закъснение или пък зависят от количеството и честотата на прием на тази храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *